Linkuri accesibilitate

Minutul electoral: „Norii nu au tălăncuță”


Minutul electoral: „Norii nu au tălăncuță”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:13 0:00

Minutul electoral cu Vasile Botnaru, 15 iulie 2021.

Ați văzut cât de repede se așază colbul după campania electorală? Ca după cireada satului care pleacă înfometată în zori ca să facă plinul.

Tot despre colb ne spune expresia s-a ales praful din ei, care avan îi mai place lui Creangă. Da, îi place. Prefer prezentul în cazul lui Ion Creangă, pentru că bunicul de la Humulești continuă să-și spună nemuritoarele povești, spre deosebire de zgomotoșii concurenți electorali din care s-a ales doar pulberea.

Desigur că se mai aud bălăngănind în căutarea de justificări pompoase și îndreptățiri naive. Dar sună tot mai înăbușit, ca talanga legată la gâtul unei capre bezmetice, ce-i dă de veste baciului pe unde hoinărește.

S-ar părea că cel mai greu suportă înfrângerea liota socialiștilor, înghesuiți în același borcan cu comuniștii. Că doar erau atât de hotărâți să dea foc la casă, cu două zile înainte de alegeri, când împărțeau pielea ursului ce se plimba în pădure. Deopotrivă cu șorcovarii teleghidați din exil. În realitate, se vede de la o poștă cum au răsuflat ușurați că au scăpat de promisiunile fanteziste și de sperietorile pe care le agitau la televizor.

Cea mai dificilă, firește, este situația câștigătorilor. Ei vor trebui să demonstreze că știu cum și, mai ales, că pot. Pe toate liniile de apărare pe care să le transforme apoi în direcții de ofensivă.

Iar cei mai imperturbabili rămân vălenașii, care-s departe de fojgăiala din capitală, iar Prutul care paște nori deasupra satului le amintește, iar și iar, unde-i veșnicia.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

Previous Next

XS
SM
MD
LG