Linkuri accesibilitate

Mircea Snegur şi tranziţia


Mircea Snegur sărbătorind Ziua Limbii Române, Criuleni, 31 August 2014.
Mircea Snegur sărbătorind Ziua Limbii Române, Criuleni, 31 August 2014.

Îmi place de la o vreme să-i citesc şi să-i recitesc pe foştii conducători ai Republicii Moldova. Să văd ce mai spuneau ei 5-10-15 ani în urmă. E un soi de încercare să înţeleg de ce am ajuns în impas. De cele mai multe ori, nu găsesc nimic notabil în spusele de altădată ale conducătorilor. Dar tot nu pot renunţa la obişnuinţa de a scotoci în cavernele trecutului lipsit de glorie.

Mircea Snegur şi tranziţia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00

Zilele astea am depistat, în hăţişurile netului, un interviu pe care Mircea Snegur i l-a acordat în 2014 site-ului ziarulnational.md. Vorbind despre aşteptările pe care le avea în zorii independenţei, Snegur ni se confesează: „Noi am greşit numai perioada de tranziţie. Am crezut că va fi scurtă, dar ea nici acum nu s-a terminat. Dar, în fond, ceea ce ne-am propus s-a reuşit: avem un stat democratic în care, de bine, de rău, se respectă legea…”

E un soi de mărturisire care îţi provoacă sentimente amestecate. Nici nu mai ştii: să râzi sau să scuipi de amărăciune? Vasăzică, primii conducători au greşit numai cu durata tranziţiei… Dar celelalte visuri li s-au împlinit? Şi-apoi, nu cumva tranziţia interminabilă reduce la zero toate realizările lor? Apropo, de la interviul domnului Snegur au mai trecut 6 ani şi… tot cu tranziţia în braţe mai suntem. Nu toţi, fireşte. Marii conducători o duc bine, fără doar şi poate. Ei s-au descotorosit repejor de tranziţie.

În ceea ce priveşte statul democratic în care se respectă legea, e exact cum spune Snegur, se respectă, de bine, de rău… Unde-s banii furaţi din sistemul bancar chiar în anul în care primul preşedinte acorda acest interviu? Cine e pedepsit? Întrebări retorice.

Înţeleg că domnul Snegur ţine la ambarcaţiunea statală pe care a clădit-o acum 30 de ani, dar am impresia că e mult prea indulgent cu disfuncţionalităţile cronice ale acestei ambarcaţiuni. Vom mai coborî în trecut, vom mai citi şi alte declaraţii ale conducătorilor peste care s-a aşternut praful…

XS
SM
MD
LG