Linkuri accesibilitate

Miroslav Lajčák: continuarea procesului de pace transnistrean e prioritară pe agenda președinției slovace a OSCE


Miroslav Lajčák și Pavel Filip, ianuarie 2019

Președintele în exercițiu al OSCE a avut joi și vineri întâlniri la Chişinău și Tiraspol.

Continuarea procesului de pace transnistrean e prioritară pe agenda președinției slovace a OSCE, iar soluția finală trebuie să fie bazată pe „integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova cu statut special pentru Transnistria”, a declarat președintele în exercițiu al organizației, Miroslav Lajčák, la încheierea vizitei sale oficiale în Republica Moldova.

Vorbind despre planurile pentru anul 2019, Președintele în exercițiu al OSCE a îndemnat Chișinăul și Tiraspolul să finalizeze pe deplin „pachetul Berlin-plus”, inclusiv acordul privind telecomunicațiile și să identifice domenii noi care urmează a fi abordate în același spirit al sporirii încrederii.

Referindu-se la alegerile parlamentare care vor avea loc în 24 februarie în Republica Moldova, șeful diplomației slovace a afirmat că procesele electorale trebuie să fie libere și transparente și în conformitate cu standardele democratice ale OSCE, iar alegerile „nu ar trebui să influențeze procesul de negocieri”.

În cadrul întrevederii pe care a avut-o cu președintele în exercițiu al OSCE premierul moldovean Pavel Filip și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situația de la depozitul de muniții rusești din Colbasna, care reprezintă o amenințare pentru Republica Moldova și Ucraina, și în legătură cu exercițiile militare desfășurate de Grupul Operativ de Trupe Ruse și de militarii transnistreni în zona de securitate.

Un comunicat al guvernului de la Chișinău anunță că premierul a solicitat ca OSCE să contribuie în calitatea sa de mediator la normalizarea situației și să promoveze retragerea neîntîrziată a forțelor militare străine și munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova.

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG