Linkuri accesibilitate

Mister moldovenesc


Realitatea (misterioasă) cu amănuntul, văzută de scriitorul Iulian Ciocan.

Mister moldovenesc
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00
Link direct

Cunoscutul brand turistic, care îşi propune să atragă străinii în Moldova, conţine şi cuvîntul-cheie MISTER. Străinilor li se sugerează că au chipurile ce descoperi aici, că republica noastră e doldora de enigme, că misterul pluteşte pretutindeni. Sincer să fiu, nu văd nimic misterios aici şi, dacă aş fi un canadian sau un portughez, n-aş mişca un deget ca să vin în RM. Ce să descoperi în cea mai săracă ţară din Europa, cu drumuri proaste, cu râuri otrăvite şi gunoaie aruncate alandala, cu oameni încrâncenţai şi cinovnici corupţi, şi, mai nou, cu cetăţeni care nu vor să poarte măşti când Covidul face ravagii? Ce să vezi aici?

Ziua Vinului? Dar vinurile europene nu sunt mai proaste decât vinurile moldoveneşti. Nici mănăstirile moldoveneşti nu par mai impresionante decât catedralele europene.

Sau poate ospitalitatea moldovenească e ieşită din comun? Să fim serioşi!

Dar pesemne perspectiva mea e a unui om care a trăit mereu în Moldova, care îi cunoaşte toate hibele, camuflate pentru turişti. Poate că unui străin RM i se înfăţişează doar prin lucrurile bune: un hotel de cinci stele, un restaurant cochet cu chelneri joviali, un imaş curăţat de gunoaie. Turiştii doar nu au de-a face cu birocraţia moldovenească sau cu cinovnicii corupţi. Şi pesemne nici în spitalurile moldoveneşti nu ajung cu asigurarea de sănătate moldovenească. Au venit pentru câteva zile, au băut şi au mâncat, s-au plimbat pe la Orheiul Vechi şi au plecat. În atari condiţii, poate că rămân cu amintiri frumoase şi poate că Moldova li se pare misterioasă.

Dacă tot vorbim despre mister, vreau să vă spun că din punctul meu de vedere există în RM un singur lucru misterios, enigmatic, inexplicabil. E vorba despre absenţa cauzalităţii în viaţa de zi cu zi, despre absenţa legăturii dintre cauză şi efect. De multe ori te aştepţi ca, date fiind condiţiile evidente, oamenii să acţioneze într-un anume fel, dar ei acţionează ca şi cum condiţiile acelea evidente nu există. Aproape 30 de ani de zile nişte politicieni şmecheri i-au hrănit cu promisiuni deşarte, iar ei, în loc să-i penalizeze pe aceşti şmecheraşi, continuă să-i voteze. Acesta e singurul şi adevăratul mister moldovenesc.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG