Linkuri accesibilitate

Mitropolia între „porunca lui Dumnezeu” și războiul Rusiei în Ucraina


Mitropolia Moldovei, subordonată Moscovei, a dat publicității un rar comunicat de presă consacrat situației din Ucraina pentru a se desolidariza de unii preoți de-ai săi care, „în mod absolut nejustificat, au îndemnat credincioșii la ură interetnică și dezbinare”.

În unul din asemenea cazuri, semnalat cu câteva zile mai devreme de portalul Stop Fals, un preot de la Drochia a spus într-o emisiune a unei televiziuni locale că invazia rusă în Ucraina este o „poruncă a lui Dumnezeu” ca pedeapsă împotriva marșurilor comunității LGBT.

Jurnaliștii de la Stop Fals au documentat și cazuri în care preoți ai Mitropoliei Moldovei au distribuit pe rețelele de socializare mesaje și înregistrări în care se afirmă că Statele Unite ar avea în Ucraina laboratoare de cercetare a armelor biologice, sau că de vină pentru război ar fi Maidanul, revolta ucrainenilor din 2014 contra președintelui pro-rus Victor Ianukovici.

Într-un mesaj semnat de mitropolitul Vladimir la peste 40 de zile de război în Ucraina se face apel la negocieri de pace între beligeranți, fără vreo judecată privind vina pentru conflict, este exprimată simpatia pentru refugiați și sunt pomenite păcatele unor preoți ai mitropoliei care, pe fundalul războiului, ar fi îndemnat la dezbinare între etnii.

Episcopul Ioan de Soroca, vicar mitropolitan desemnat să discute cu jurnaliștii, a declarat la Europa Liberă că mesajul mitropoliei nu este o reacție la dezvăluirile din presă.

„A venit cu de-la-sine voință și decizie cu asemenea declarații. Pe de o parte, noi ne-am autosesizat iar pe de altă parte, îi atenționăm suplimentar pe acei clerici care vin cu asemenea mesaje”, a spus Episcopul Ioan de Soroca.

El a evitat să spună ce cazuri anume au ajuns în atenția conducerii mitropoliei, dar a promis că „judecata mitropolitană le va cerceta minuțios, apoi judecata bisericească se va pronunța în acest sens”.

Petru Macovei
Petru Macovei

Petru Macovei, directorul Asociației Presei Independente care deține portalul Stop Fals, spune că reacția conducerii bisericii era necesară, dar este întârziată.

„Fețele bisericești influențează foarte mult enoriașii și, de aceea, mesajele pe care ei le transmit trebuie să fie cumpătate, iar faptul că unii preoți aleg să transmită mesaje false, tendențioase și să propage războiul, subliniază că aceste persoane sunt, de fapt, agenți de influență ai Rusiei în Republica Moldova”, a spus Macovei Europei Libere.

După publicarea materialului „Propagandiști în sutană”, unii preoți și-au șters postările de pe internet, dar alții continuă să invoce scriptura pentru a justifica războiul, atrag atenția jurnaliștii portalului Stop Fals.

Potrivit Mitropoliei Moldovei, a fost emisă o circulară internă pentru ca la fiecare liturghie să fie rugăciuni pentru pace în Ucraina și în regiune.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG