Linkuri accesibilitate

Mitropolitul Vladimir – din nou la Moscova | Reprezentanții Google vin în Moldova


Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove Vladimir, la biserica cu hramul „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, Moscova
Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove Vladimir, la biserica cu hramul „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, Moscova

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

Mitropolitul Chișinăului și Întregii Moldove Vladimir a efectuat o nouă deplasare în Federația Rusă, țară care a provocat războiul în Ucraina. Într-un comunicat publicat de Mitropolia Moldovei, se menționează că mitropolitul a oficiat pe 8 octombrie o liturghie la biserica „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Moscova. Potrivit unui comunicat al bisericii, la liturghie a participat și ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, reprezentanți ai diasporei moldovenești din Moscova și Patriarhul Rusiei Kirill, scriu jurnaliștii de la newsmaker.md. În decembrie 2022, Mitropolitul Vladimir a fost la Moscova, unde a participat la ședința comună a Sfântului Sinod și Consiliului Suprem Bisericesc al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Deputata fostului partid „Șor” Marina Tauber a cerut Curții de Apel Chișinău anularea deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale prin care au fost stabilite criteriile persoanelor care nu pot candida la alegeri, sub incidența cărora cade inclusiv ea și unii membri ai formațiunii declarate neconstituționale. Magistrații Curții de Apel Chișinău au respins sesizarea luni, 9 octombrie, ca fiind neîntemeiată, transmite Ziarul de Gardă. Hotărârea poate fi contestată cu recurs în Curtea Supremă de Justiție, în termen de 30 zile, de la pronunțarea dispozitivului hotărârii.

Ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova, că în următoarele două săptămâni ar urma să fie anunțat concursul pentru selectarea unui nou procuror general. Potrivit jurnaliștilor de la agora.md, membrii Consiliului Superior al Procurorilor urmează să ajusteze Regulamentul cu privire la alegerea procurorului general, urmare a modificărilor din ultima perioadă în legislație. La 26 septembrie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a emis decretul de eliberare din funcție a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, invocând tergiversarea procesului de examinare a contestațiilor în instanțele de judecată și a condiționalităților UE. Conducerea Procuraturii Generale este asigurată de procurorul general interimar, Ion Munteanu.

Reprezentanții companiei Google vin în vizită la Chișinău. Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a anunțat că aceștia vor fi în capitala R. Moldova pe 10 octombrie, unde vor participa începând cu ora 15:00, la Mediacor, la o conferință despre securitatea cibernetică, combaterea dezinformării și îmbunătățirea abilităților digitale, notează TV8.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

Pe Facebook, de interes sporit din partea internauților s-a bucurat postarea jurnaliștilor de la TV8, care au publicat momentul în care mai multe persoane și-au împărțit pumni în Piața Marii Adunări Naționale, unde au marcat Ziua Vinului.

Pe Instagram, este populară postarea jurnaliștilor de la agora.md, care au scris că avocatul Tedor Cîrnaț a decis să renunțe la decizia de a candida la funcția de primar de Chișinău.

XS
SM
MD
LG