Linkuri accesibilitate

Mitul combaterii corupției în Bulgaria


La o demonstrație anticorupție în Bulgaria
La o demonstrație anticorupție în Bulgaria

În închisorile bulgare se află doar nouă condamnați pentru corupție.

Doar nouă condamnați pentru corupție se află în închisorile bulgare. Majoritatea sunt șoferi care au încercat să mituiască polițiști de circulație cu sume între 5 și 25 de euro. Informația a fost oferită ziarului „Sega” de Administrația închisorilor.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00
Link direct

Singurul magistrat condamnat pentru luare de mită este un procuror de provincie care a primit 25 000 de leva (12 600 de euro) în schimbul mușamalizării unei anchete. El a fost condamnat la trei ani și ispășește sentința la închisoarea din Loveci în care condițiile sunt considerate a fi cele mai civilizate în Bulgaria.

Din cei aproximativ 8.400 de deținuți numai nouă sunt condamnați pentru corupție. Predomină șoferii care au oferit mită polițiștilor de circulație.

Doi funcționari din fondul de stat „Agricultura” au fost condamnați la termene mici de închisoare pentru luarea de mită din producători agricoli amenințați cu sistarea subvențiilor europene. Un gardian a „ars” cu mită primită din deținuți care au cerut tratament de lux. Un polițist a fost condamnat pentru că a acceptat o bicicletă furată în schimbul eliberării hoțului.

Din răspunsul Administrației închisorilor devine clar că nici unul din cei anchetați în ultimii ani pentru corupție la nivel înalt nu a fost condamnat în ultima instanță. În urmă scandalului apartamentelor de lux la prețuri de garsoniere în urmă cu două zile au demisionat Ministrul Justiției și un adjunct al Ministrului Sportului. Pe lista sunt nr.-ul 2 în partidul de guvernământ și șeful Parchetului național anticorupție. De anchete și sentințe însă nu vorbește nimeni.

În raportul de țară, considerat cel mai bun pentru cele trei guverne Borisov, se arată că în pofida instituirii Parchetului anticorupție lipsesc cu desăvârșire sentințe pentru corupție la nivel înalt. Autorii constată că nivelul corupției în Bulgaria este de trei ori mai mare de cel mediu european.

Similare sunt concluziile conținute în ultimul raport al Departamentului de stat american.

În baza informațiilor primite de la instituții europene, grupul verzilor în Parlamentul european a evaluat pierderile Bulgariei de pe urmă corupției la 11 miliarde euro pe an.

Previous Next

XS
SM
MD
LG