Linkuri accesibilitate

Miza primului tur al alegerilor prezidențiale din România


Alexandru Călinescu

Un comentariu de profesorul Alexandru Călinescu de la Iași.

Miza primului tur al alegerilor preziențiale din România (Alexandru Călinescu - Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00
Link directDupă ce parlamentul a votat învestirea noului cabinet condus de Ludovic Orban, premierul demis Viorica Dăncilă a ales cea mai nepotrivită modalitate de a marca ieșirea social-democraților de la guvernare: a ținut (de fapt a citit) luni seara un discurs veninos, plin de ranchiună și presărat cu afirmații aberante. L-a calificat, astfel, pe președintele Klaus Iohannis drept „dictator”, a lansat cele mai sumbre profeții, a mers până acolo încât a pretins că procedura prin care a fost instalat guvernul Orban este „nelegitimă” și „antidemocratică”. În realitate, am avut a face cu un exercițiu nu se poate mai democratic iar faptul că situația nu i-a convenit unuia sau altuia nu afectează cu nimic legitimitatea noului cabinet. Dar reacția Vioricăi Dăncilă e semnul unei boli vechi: partidul social-democrat a ținut și ține cu dinții de putere, mai mult: se consideră singurul îndreptățit să guverneze în România. Cu o asemenea mentalitate, nu e de mirare că Dăncilă a văzut în demiterea guvernului pe care îl conducea o tragedie națională.

Nu putem, deocamdată, să anticipăm care va fi soarta cabinetului Ludovic Orban. Noul prim-ministru va avea o misiune foarte dificilă, printre altele și pentru că aparatul administrativ este controlat, aproape în întregime, de către pesediști. Va fi greu să se implementeze reforme de substanță, va fi greu să se facă față promisiunilor nesăbuite ale vechiului guvern.

Până una-alta, peste câteva zile se va desfășura primul tur al alegerilor prezidențiale. Întrebarea care se pune este dacă demiterea guvernului PSD va avea urmări în ce privește candidatura Vioricăi Dăncilă. E un moment important nu atât pentru Dăncilă cât pentru partid: dacă Viorica Dăncilă nu trece de turul întâi, ar fi pentru prima oară, în treizeci de ani, când partidul nu va avea candidat în confruntarea finală. Așa se explică agresivitatea discursului lui Dăncilă, așa se explică și atacurile violente la adresa lui Dan Barna, candidatul alianței USR-PLUS, atacuri declanșate de propaganda PSD. Un eșec al Vioricăi Dăncilă ar reprezenta însă o șansă pentru democrația românească, întrucât ar obliga partidul social-democrat, un partid osificat și măcinat de corupție, să se transforme din temelii. Dacă, bineînțeles, va dori să supraviețuiască. Aceasta este, în fond, miza turului întâi al alegerilor prezidențiale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG