Linkuri accesibilitate

Moștenirea lui Sergiu Cioclea la BNM


Sergiu Cioclea, în studioul Europei Libere
Sergiu Cioclea, în studioul Europei Libere

Guvernatorul şi-a anunţat demisia la nici jumătate de mandat, spunând că toate obiectivele pe care şi le-a asumat la preluarea funcției au fost îndeplinite. Unii experți admit că altele ar fi motivele plecării lui.

Guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, și-a anunțat astăzi demisia. Într-o declarație de presă, a oferit două explicații. Prima - demisionează din motive personale, iar decizia a fost luată în ultimele săptămâni. A doua - demisionează pentru că și-a realizat toate scopurile propuse atunci când și-a început mandatul în aprilie 2016, anume să scoată sectorul bancar din criza de după furtul miliardului și să facă ireversibile reformele din sistem. Nu este limpede ce a tras mai greu la cântar. Dar Cioclea mai lasă în urmă o Bancă Națională unde salariile conducerii au fost majorate substanțial în ultimii ani, în vreme ce veniturile BNM au scăzut pe tot parcursul mandatului său.

Sergiu Cioclea şi-a anunţat demisia la nici jumătate de mandat, spunând că toate obiectivele pe care şi le-a asumat la preluarea funcţiei de guvernator al BNM au fost îndeplinite. Numirea sa în funcţie în primăvara lui 2016 a urmat furtului bancar de proporţii, soldat cu lichidarea a trei bănci şi o cădere a economiei moldovene. Cioclea a dat asigurări că acea criză financiar-bancară a fost depăşită graţie mai multor reforme „devenite deja ireversibile”.

„Inflaţia este în scădere, cursul leului s-a stabilizat şi chiar s-a fortificat, ratele dobânzilor sunt la minimele istorice, rezervele în sfârşit aproape s-au dublat şi au atins maxime istorice, pe plan legislativ au fost votate un şir de legi sau amendamente care au schimbat profund sistemul bancar moldovenesc, acesta a devenit mai puternic, mai transparent şi mai solid. Acesta a fost recapitalizat şi acum nu prezintă riscuri pentru sistem, deponenţi sau pentru buget. Au fost întreprinse măsuri energice pentru a transparentiza acţionariatul bancar. Dacă acum doi ani, mai puţin de 20% din activele sectorului bancar o minoritate de grupuri internaţionale de bună calitate îl gestiona, acum această cifră este de peste 70%.”

În discursul său, guvernatorul demisionar nu a făcut însă nicio referință la „furtul miliardului din sectorul bancar” ce declanșase acea criză din sectorul financiar-bancar. Or aşteptarea era ca Sergiu Cioclea, în calitate de şef al băncii centrale, instituţia care a comandat şi a beneficiat de ambele rapoarte Kroll privind investigarea fraudei bancare, să joace un rol mai activ în elucidarea acestei fraude. Precum şi să securizeze definitiv sectorul împotriva unor intervenţii politice, care, aşa cum afirmă analiştii, ar fi dus la frauda din 2014.

Poate faptul că nu a reușit să onoreze aceste așteptări l-ar fi determinat pe Sergiu Cioclea să-şi întrerupă mandatul, invocând motive personale. Este presupunerea unor experţi, între ei Eugen Ghileţchi de la Centrul analitic independent Expert-Grup, care, în general, recunoaşte meritele deja fostului guvernator în normalizarea lucrurilor din sectorul bancar şi deblocarea finanţării externe, în particular din partea FMI.

Eugen Ghileţchi
Eugen Ghileţchi

„În lipsa informaţiilor publice, putem doar să speculăm. Câteva speculaţii sau presupuneri ţin de, probabil, progresele lente care se realizează în contextul fraudei bancare care a avut loc în perioada 2014-2015. În al doilea rând, nu excludem în totalitate existenţa unor presiuni din sfera politică. BNM ca instituţie este independentă, dar totodată succesul politicilor sale depinde enorm de susţinerea pe care o are aceasta din spaţiul politic. În cazul în care această susţinere nu exista sau, mai grav, în cazul în care existau anumite presiuni, devine de înţeles decizia guvernatorului de a pleca.”

Fruntașii Partidului Democrat de guvernământ, premierul şi speakerul democrat i-au mulțumit fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei: Pavel Filip - pentru „profesionalismul de care a dat dovadă în gestionarea relațiilor cu FMI și alți parteneri internaționali”, iar Andrian Candu i-a mulţumit pentru alte realizările ale BNM din 2016, de când funcția de guvernator a fost ocupată de către Sergiu Cioclea.

Cu mulțumiri au venit și reprezentanții FMI în R. Moldova. „Apreciem înalt aportul domnului Cioclea în calitate de conducător al Băncii Naționale a Moldovei la progresele atinse. Vom continua relația strânsă și constructivă cu Banca Națională a Moldovei și vom colabora cu noul guvernator al BNM în cadrul și interacțiunii Fondului Monetar Internațional cu autoritățile din țările-membre”, se spune în mesajul remis presei.

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a calificat într-o declaraţie publică demisia guvernatorului BNM drept o dovadă a eșecului autorităților de la Chișinău de a recupera miliardul de dolari dispărut din bănci și de a aduce vinovații în fața justiției. „În cei doi ani de mandat ai guvernatorului BNM, s-au realizat progrese insuficiente în îndeplinirea acestui obiectiv, iar demisia lui Sergiu Cioclea ridică semne de întrebare cu privire la recuperarea prejudiciului și găsirea vinovaților în viitorul apropiat”, notează Mureşan. El mai afirmă că Parlamentul Republicii Moldova trebuie să numească rapid un nou guvernator care să fie credibil, competent și să asigure independența BNM de factorul politic.

Amintim că în primii doi ani de mandat ai lui Sergiu Cioclea, BNM a înregistrat semnificative pierderi, ceea ce înseamnă că BNM nu a avut profituri disponibile pentru distribuire către bugetul de stat. Până la venirea lui Cioclea în fruntea BNM, instituţia a înregistrat din 2010 până în 2015 inclusiv profit. Rapoartele despre pierderi făcute publice de banca centrală au survenit pe fundalul eforturilor depuse de conducere băncii pentru a reforma instituția și sectorul bancar, a preveni repetarea unor crize precum „furtul miliardului”, dar și pe fundalul relatărilor despre creșterea spectaculoasă a salariilor achitate conducerii BNM și altor angajați.

Previous Next

XS
SM
MD
LG