Linkuri accesibilitate

Moștenirea lui Trump: Cum văd americanii și germanii relația transatlantică în prag de 2021


Americanii continuă să vadă în Germania un partener în multe domenii ale politicii internaționale, dar nu asta este și opinia unei majorități a germanilor.

În ultimul său studiu, realizat împreună cu germanul Körber-Stiftung înainte de alegerile din SUA, Pew Research Center a analizat percepția, astăzi a acestei relații transatlantice pe care se bazează, de altfel, soliditatea Occidentului.

Moștenirea lui Trump: Cum văd americanii și germanii relația transatlantică în prag de 2021
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct

Deceniile de siguranță și prosperitate de după al Doilea Război Mondial au fost posibile doar prin încurajarea acestor relații privilegiate, inclusiv în cadrul NATO. Recent, Donald Trump a pus la îndoială soliditatea Alianței și a zdruncinat certitudini adânc înrădăcinate retrăgând, de pildă, mare parte a trupelor din Germania și numind NATO o structură „învechită”, de care nu ar mai fi nevoie astăzi.

Pew Research Center, care a analizat deja felul în care imaginea SUA printre aliați s-a degradat considerabil în timpul președinției lui Trump, constată că dacă trei sferturi dintre americani consideră că relațiile țării lor cu Germania sunt excelente, aproape 80% din germani sunt de o părere exact opusă.

Imaginea negativă a germanilor față de SUA a crescut vertiginos, cu 23% în doar doi ani. De altfel, este cea mai negativă imagine a germanilor față de SUA de două decenii încoace, de la intervenția în Irak decisă de George Bush.

Americanii, în schimb, continuă să vadă în germani un partener solid și de încredere în toate marile teme actuale: protejarea comerțului, a democrației și a drepturilor omului. Chiar și când e vorba de China și Iran, o majoritate a americanilor încă văd Germania ca un partener.

În schimb, când e vorba de a numi un alt aliat important, în afara relației, americanii arată spre Marea Britanie, iar germanii privesc spre Franța...

În unele domenii, încrederea reciprocă este foarte coborâtă. Astfel, doar 12% din germani văd SUA ca fiind capabilă să apere mediul înconjurător. În schimb, mai bine de jumătate din germani văd în continuare SUA ca pe o garanție de securitate, în ciuda deciziei lui Donald Trump de a retrage circa 12.000 de militari din Germania.

Există însă și puncte în care atitudinile coincid: în privința Chinei, de pildă. Și germanii și americanii consideră că relația reciprocă e mai importantă decât cea a fiecăruia cu China.

În schimb, germanii consideră că relația reciprocă se va îmbunătăți din nou după coronavirus. Americanii sunt împărțiți aici. Doar 35% cred că relațiile se vor îmbunătăți.

În sfârșit, rămânând în interiorul SUA, se remarcă o diferență de atitudine între republicani si democrați. Cei dintâi (40%) consideră că relațiile internaționale nu se vor modifica după criză, față de 29% din democrați.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG