Linkuri accesibilitate

Mobilizare generală pentru prevenirea violențelor la învestirea lui Biden


Mobilizare pentru prevenirea violențelor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct

Date fiind incidentele de miercurea trecută de la Washington, când mase de susținători ai președintelui Trump au atacat Congresul, insurecția făcând victime și pagube materiale, forțele de ordine sunt mobilizate în capitală și în alte orașe din țară, în zilele premergătoare inaugurării noului președinte, Joe Biden.

Capitoliul luat cu asalt de susținători violenți ai președintelui Donald Trump
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00

Experții arată că operațiunile de securizare a capitalei nu sunt neobișnuite că amploare, ceea ce diferă însă este cît de devreme au fost amplasate forțele de securitate și măsurile luate pentru a restricționa accesul la clădirea Congresului și alte obiective importante. Până la inaugurare, vor sosi la Washington circa 25 de mii de membrii ai Gărzilor Naționale, care se adaugă forțelor de poliție din oraș. Patrulele sunt înarmate, având instrucțiuni clare cu privire la împrejurările în care pot să deschidă focul. Mai ales în conditiiile pandemiei, când orașul este și așa relativ pustiu, prezența punctelor de control și militarilor aduce în memorie mai curând zone de conflict din lume, decât capitală unei democrații avansate.

Asta reprezintă în sine un semnal de alarmă și o trezire la realitate, pentru cei care nu iau suficient de în serios amenințarea dreptei extremiste, care săptămâna trecută a atacat una dintre instituțiile emblematice ale democrației americane. Nu se știe dacă în perioada premergătoare inaugurării se vor produce incidente.

Au fost anunțate manifestații, dar multe au fost anulate sau își vor vedea numărul de participanți redus, din cauza desfășurării forțelor de ordine, reducerii accesului la rețele de socializare și faptului că președintele Trump nu mai alimentează, ca până acum, public, idea că alegerile ar fi fost fraudate. Dar chiar și așa, incidente violente se pot produce și apărătorii legii nu sunt dispuși să își asume nici un risc. Unii dintre militanți își vor îndrepta atenția către capitale de state și acolo există temerea că ar putea izbucni violente, mai ales că e posibil că mulți dintre susținătorii lui Trump să vină înarmați. Pe ansamblu, o stare tensionată și pregătiri febrile de a face față oricărei situații, în speranța că totuși tranziția la putere se va derula liniștit și pașnic.

XS
SM
MD
LG