Linkuri accesibilitate

Modernizarea armatei Bulgariei


Manevre navale pe Marea Neagră
Manevre navale pe Marea Neagră

Parlamentul din Sofia a aprobat proiectul guvernului de modernizare a marinei militare în valoare a peste 500 de milioane de euro.

Parlamentul din Sofia a aprobat proiectul guvernului de modernizare a marinei militare în valoare a peste 500 de milioane de euro. Viceprim-ministrul și ministru al Apărării Krasimir Karakacianov a avertizat în prezentarea proiectului că modernizarea armatei nu mai poate fi amânată. În curând vor fi lansate proiecte pentru reînnoirea parcului de blindate.

Se va urmări participarea industriei naționale de armament prin cooperare industrială cu producători din țări partenere.

Ministrul Karakacianov a anunțat că Bulgaria va atinge peste cinci ani un nivel al cheltuielilor militare de 2% din PIB.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct

Președintele Rumen Radev a avertizat că planul guvernului va trebui actualizat în septembrie în conformitate cu deciziile summitului NATO. Radev a adaugat că Ministerul Apărării trebuie să urgenteze și proiectul de reînnoire a aviației militare.

„O eventuală decizie de înlocuire în totalitate a armamentului sovietic va necesita ridicarea cheltuielilor de apărare la cota de 4% menționată de președintele Donald Trump”, a spus Radev, adăugând: „Trebuie să realizăm nu trei ci 13 proiecte de modernizare ca să fim la nivelul cerut de actuala situație geopolitică”. Președintele a amintit și de problema de cadre ale armatei. În unele unități sunt vacante 20% din posturi.

Ministerul apărării va organiza un concurs cu participarea mai multor companii din țările membre NATO. Vor fi achiziționate două nave de patrulare multifuncționaleîn valoare de 500 de milioane de euro. Comandamentul marinei militare a cerut patru nave dar, la o primă etapă pot fi asigurate numai două, a spus Karakacianov.

În favoarea proiectului au votat deputații din toate grupurile parlamentare cu exepția celui al partidului centrist „Volia” (Voința).

Deputații au aprobat o sumă, cu aproape 100 de milioane de euro mai mare fața de proiectul inițial al Ministerului Apărării, pentru a compensa valoarea TVA-ului.

Noile nave de patrulare vor îmbunătăți capacitatea marinei militare de a participa la operațiuni de observare și control al traficului în zona Mării negre. În următorii trei ani vor fi casate trei nave militare de producție sovietică. În prim plan apare din nou o idee mai veche de a forma o flotă militară comună cu România.

PSB a avertizat că va urmări îndeaproape realizarea proiectului din cauza unor semnale de corupție. Opoziția însă salută planurile guvernului de a lansa modernizarea forțelor armate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG