Linkuri accesibilitate

Moldova depozitează deja gaze în România | Angajatul unei preturi din Chişinău ar fi abuzat trei voluntare


Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 

Ştirile presei moldovene
Prima pagină cu Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
  • Procuratura Generală a pornit urmărirea penală în privința deputatului socialist Radu Mudreac, în baza articolului despre spălarea banilor în proporții deosebit de mari, citim în Ziarul de Gardă. Şi după ce procurorul general interimar Dumitru Robu a solicitat ridicarea imunităţii lui Mudreac, acesta din urmă a fost invitat să vorbească la tribuna Parlamentului. Cu vocea „tremurândă și vizibil emoţionat”, Radu Mudreac și-a început discursul despre cum „încearcă să supraviețuiască în afaceri”. De asemenea, acesta a explicat că nu poate să se expună asupra învinuirilor înaintate de procurorul general interimar deoarece nu a făcut cunoștință cu materialele cauzei penale. După discursul său, Mudreac a plecat din sala plenului, deputații socialiști declarând că acesta are probleme cu inima și că are nevoie de îngrijiri medicale.
  • Administratorii unor companii, care ar fi delapidat circa 8 milioane de euro din Banca de Economii, trimişi în judecată de CNA şi Procuratura Anticorupţie, citim în Jurnal.md. Banii ar fi fost sustraşi prin înșelăciune și cu încălcarea regulilor de creditare, şi astfel i s-a provocat entității bancare un prejudiciu considerabil.
  • Preşedinta Maia Sandu a discutat separat în Joia Paştelui ortodox cu Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, Înaltpreasfinţitul Vladimir, şi cu Arhiepiscopul Chişinăului şi Mitropolitul Basarabiei, Înaltpreasfinţitul Petru, scrie Agora.md. Aflăm că discuţiile cu cei doi ierarhi au fost despre „încercările grele prin care trec astăzi lumea şi ţara noastră”. „Statul şi Biserica trebuie să acţioneze solidar atunci când e vorba de sănătatea şi siguranţa oamenilor. Şi avem cu toţii de câştigat cînd slujitorii Bisericii predică respectul, compasiunea şi buna înţelegere între oameni şi popoare, în numele unui viitor comun prosper şi paşnic”, a spus Maia Sandu.
  • Republica Moldova a început deja să depoziteze gaz în România pe care să-l folosească, dacă va fi nevoie, în caz de criză, a spus Ambasadorul României Daniel Ioniţă într-un interviu pentru Radio Chişinău. El a mai spus, referindu-se la gazoductul Iași-Chișinău, că această conductă „are o valență strategică și oferă o alternativă fiabilă și funcțională din toate punctele de vedere – și tehnice, și economice, - la asigurarea gazului necesar funcționării în deplină siguranță a R. Moldova sau, cel puțin, a părții controlate de autoritățile constituționale”.
  • Serviciul Vamal al Republicii Moldova a anunţat că pentru gestionarea eficientă a fluxului de marfă și călători prin punctele de trecere a frontierei comune dintre Republica Moldova și România, pe perioada sărbătorilor pascale, autoritățile vamale din cele două state vor acționa în comun pentru a fluidiza traficului transfrontalier, aflăm din Diez.md. Potrivit comunicatului, pe 20 aprilie, conducătorii celor două administrații vamale au semnat un plan comun care cuprinde un set de acțiuni menite să eficientizeze trecerea prin punctele de frontieră a mijloacelor de transport de marfă și persoane.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina, rezultatele recentului sondaj IMAS şi cererea procurorului general interimar Dumitru Robu de retragere a imunităţii parlamentare unor deputaţi.
  • Citim într-o postare pe FB că președintele rus Vladimir Putin i-a ordonat ministrului apărării, Serghei Șoigu, să anuleze planurile de a lua cu asalt uzina siderurgică Azovstal din orașul portuar ucrainean asediat Mariupol și să blocheze combinatul în schimb, pentru a proteja viețile soldaților ruși. Foarte popular e un video care ne arată Uzina Azovstal până la şi după bombardamentele ruseşti.
  • Tot dintr-o postare pe Facebook aflăm că “o familie de ruși s-a cazat într-un hotel din Bulgaria, mințind că sunt refugiați ucraineni. Noaptea s-au luat la ceartă. Hotelierii au chemat poliția pentru a-i calma…”
  • Pe Instagram postarea cea mai vizualizată e aceasta: Regina Marii Britanii, născută la 21 aprilie 1926 şi urcată pe tron în 1952, își sărbătoreşte cea de-a 96-a aniversare. Cu o zi înainte, Familia Regală a publicat pe reţelele de socializare o nouă fotografie a suveranei, informează observatornews.
  • Tot pe Instagram Moldova.org ne propune să citim „istoria unei hărţuiri sexuale nepedepsite”: cum un angajat al Preturii Botanica ar fi abuzat trei voluntare.
XS
SM
MD
LG