Linkuri accesibilitate

Exerciții de salvare, sub egida UE, la Chișinău


La antrenamentele de protecție civilă „EU MOLDEX 2017” participă și salvatori din țările membre ale Parteneriatului Estic.

Aproape 300 de salvatori din mai multe țări europene și ale Parteneriatului Estic participă în aceste zile, la Chișinău, la un exercițiu internațional, Eumoldex 2017, antrenându-se pentru intervenții în situații de urgență. Sunt primele asemenea aplicații sub egida Uniunii Europene în Republica Moldova, dar un exercițiu asemănător, Codrii 2011, a fost organizat în trecut sub umbrela NATO. Astăzi, salvatorii europeni și parteneri au participat împreună la un exercițiu de salvare a civililor după o explozie într-o fabrică de produse chimice.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00
Link direct

Teritoriul fabricii de divinuri Aroma din Chişinău s-a transformat astăzi într-un poligon pentru aplicaţii de salvare a peste 150 de angajaţi ai întreprinderii care, potrivit scenariului, ar fi fost intoxicaţi cu substanţe chimice. În acest exerciţiu au fost implicaţi salvatori, medici, echipe pentru decontaminare şi mai mulţi carabinieri care au fost în rol de victime. Majoritatea dintre ei nu au participat niciodată la asemenea aplicaţii. Carabinierul Vadim Pîrţov explică pe scurt în ce a constat exerciţiul:

„A fost un exerciţiu cu radiaţie, noi eram blocaţi în maşină. Au venit salvatorii şi ne-au scos pe toţi. Eram cinci băieţi acolo, noi eram fără cunoştinţă! Ne-au pus măştile antigaz şi ne-au scos pe targă. Ieri am participat la un exerciţiu de cutremur unde la fel am fost evacuaţi. Au venit pompierii şi ne-au scos cu scara de pe acoperiş.”

Vadim Pîrțov
Vadim Pîrțov

Europa Liberă: Astăzi puteţi spune că sunteţi pregătit să faceţi faţă unui asemenea cataclism?

Vadim Pîrţov „Da, desigur!”

Europa Liberă: Vadim, dar dacă, de exemplu, ai avea un sfat două pentru cetăţenii care s-ar pomeni într-o asemenea fabrică, într-un asemenea moment, ce sfaturi le-ai da?

Vadim Pîrţov „Văd că totul e sub control aici, salvatorii ştiu ce fac!”

Salvatorii şi medicii din Republica Moldova s-au antrenat în aceste zile alături de colegii din Belarus, Armenia, Azerbaidjan, Ucraina şi Georgia – ţări membre ale Parteneriatului Estic. Echipele au fost conduse de instructori din state membre ale Uniunii Europene - România, Finlanda sau Danemarca.

Comandantul echipe de decontaminare din România Lucian Negurici are peste 20 de ani de experienţă. El spune că în mod normal fiecare ţară are propria metodă de intervenţie în cazul unor situaţii excepţionale, însă când vine vorba de explozii ce implică substanţe chimice sau cutremurele – procedurile ar trebui să fie la fel pentru ca, la nevoie, ţara să poată fi ajutată şi de vecini:

„Aţi observat cum evoluează o procedură de decontaminare a populaţiei surprinsă de accidentul chimic în care au fost implicate substanţe periculoase. Prioritate au victimele de aici, apoi femeile şi bărbaţii în funcţie de nivelul de contaminare. Am cooperat foarte bine atât cu ţările europene cât şi cu cele care nu sunt în UE. Pe partea de specialitate avem un limbaj comun să spunem aşa, avem în dotare personal şi echipamente de ultimă generaţie şi zic că facem faţă cu succes, deocamdată. În situaţii de acest gen există o procedură internaţională care trebuie urmată îndeaproape şi atunci totul iese firesc.”

Partea teoretică salvatorii au susţinut-o cu brio, spune reprezentantul Departamentului Situaţii Excepţionale, Alexandru Calancea. El crede însă că în viaţa reală ar trebui cu toţii să înfunte mai multe emoţii dacă vor fi nevoiţi să intervină în asemenea situaţii. Iată de ce sunt foarte importante exerciţiile internaţionale în comun, spune Alexandru Calancea:

„E importantă, în primul rând, modalitatea de organizare a interacțiunii la nivel local a diferitor ţări. E foarte complicat fiindcă fiecare echipă are sarcina ei, are echipamentul ei şi totul trebuie coordonat şi planificat – o latură foarte importantă. A doua latură importantă este metoda de lucru: fiecare echipă are standardele ei, tehnologiile ei şi metodele ei, iar combinarea acestor metode şi interacţiunea este foarte importantă.”

În scenariile simulate în cadrul exercițiului Eumoldex 2017 nu au fost antrenaţi civili. Muncitorii fabricii au putut urmări de la geam aplicaţiile. Spre final cîţiva angajaţi au ieşit în curte să vadă îndeaproape salvatorii. Nona, o femeie între două vârste, regretă, bunăoară, că asemenea exerciţii nu sunt organizate şi pentru civili:

„Sigur că m-am gândit că trebuie să fim pregătiţi pentru orice în viaţa asta şi se poate întâmpla orice, oricând şi cu oricine. Ar fi bine să fie exerciţii şi pentru civili, cred eu, ca să ştim ca în situaţia în care ajungem la un eveniment, să ştim cum să procedăm. Eu cred că ar fi binevenit.”

Exerciţii de intervenţie în cazuri de urgenţă au fost organizate în aceste zile şi la Cojuşna, unde a fost simulat un scenariu de salvare civililor după un cutremur, iar la Durleşti au trebuit să ajute peste 20 de persoane care au suferit după ce a explodat un camion ce transporta substanțe toxice.

Pe aceeași temă

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG