Linkuri accesibilitate

Moldova oferă Ucrainei un ajutor în valoare de 16,8 milioane lei | Ce cadouri a primit Maia Sandu


Refugiați ucraineni traversează frontiera în R. Moldova prin punctul vamal Palanca, februarie 2022
Refugiați ucraineni traversează frontiera în R. Moldova prin punctul vamal Palanca, februarie 2022

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Jurnaliștii de la Radio Chișinău au cercetat registrul de evidență a cadourilor primite de președinta Maia Sandu, în cadrul vizitelor oficiale, în ultimele trei luni ale anului 2022. Potrivit lor, șefa statului a primit, în total, 18 cadouri protocolare, cu o valoare totală estimată la 50 de mii de lei. Cel mai scump dar primit de Maia Sandu a venit din partea ministrului de Externe al Georgiei, Ilia Darkiașvili, care a oferit o broșă din argint, în timpul vizitei sale la Chișinău. Valoarea cadoului se ridică la 14.600 lei.
  • După reținerea și plasarea în arest a fondatorului companiei de mobilă „Bismobil Kitchen”, alte cinci persoane au fost reținute în dosarul escrocheriilor. Polițiștii spun că cele cinci persoane reținute sunt trei bărbați și două femei din cadrul companiei, care activau în calitate de contabili și agenți de vânzare. Prin schema care ar fi fost pusă la cale de bănuiți, clienții nu primeau mobila comandată, deși achitaseră pentru ea, transmite agenția de presă IPN.
  • Newsmaker scrie că primarul Chișinăului, Ion Ceban, a cerut Comisiei pentru Situații Excepționale să acopere datoriile Apă-Canal Chișinău către întreprinderea Premier Energy. Edilul a transmis că Apă-Canal Chișinău nu are de unde să achite datoriile „formate în ultimele două luni, din cauza scumpirilor la gaze și electricitate”. În seara zilei de 26 ianuarie, Premier Energy a declarat că deconectările de energie electrică anunțate la Apă-Canal Chișinău au fost amânate până la 1 februarie, după ce autoritățile municipale au spus că depun eforturi considerabile pentru identificarea soluțiilor de plată a energiei electrice. Între timp, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat că a inițiat un control asupra activității Apă-Canal Chișinău pentru perioada anilor 2020–2022.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cea mai populară postare este a Europei Libere. Jurnaliștii au scris că Republica Moldova va acorda un nou ajutor umanitar Ucrainei, în valoare de peste 16,8 milioane lei. Este vorba despre mai multe tipuri de medicamente, echipamente pentru sectorul energetic, corturi, seturi de lenjerie de pat, de veselă, măști medicinale și articole vestimentare. În materialul care s-a bucurat de un interes sporit printre internauți, scrie că acesta va fi al patrulea lot oferit țării vecine, de la începutul războiului.
  • Într-o postare pe Instagram, TV8 anunță că o ambulanță și 11 tiruri au avut nevoie de ajutorul salvatorilor, după ce sâmbătă au rămas blocate în zăpadă. Jurnaliștii scriu că, în urma ninsorilor abundente, polițiștii și salvatorii au avut mai multe intervenții în sudul țării, în Taraclia și în apropierea punctului de trecere al frontierei Giurgiulești – Galați.
XS
SM
MD
LG