Linkuri accesibilitate

Moldova Pride 2017 și declarația comună a zece ambasade de la Chișinău


La marșul de solidaritate din 2016
La marșul de solidaritate din 2016

Noua ediție a Festivalului LGBT este însoțită de o amplă campanie socială intitulată „Fără frică”.

De Ziua Internațională împotriva Homofobiei (17 mai) zece Ambasade acreditate la Chişinău au publicat o declaraţie comună în sprijinul comunității LGBT din Moldova. Ambasadorii SUA, Suediei şi Olandei au participat, marţi seara, la lansarea oficială a festivalului anual al comunităţii LGBT „Moldova Pride 2017” care va dura şase zile şi se va încheia duminică cu un marş al solidarităţii numit de organizatori „Marşul Fără frică”. „Suntem în așteptarea desfășurării unui Marș pașnic și sigur al Solidarității și a progreselor continue spre egalitate pentru toate persoanele din Moldova”, se arată în declarația misiunilor diplomatice.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:11 0:00
Link direct

Noua ediție a Festivalului LGBT în Moldova, a 16-a la număr, este însoțită la fel ca cea precedenta, de o amplă campanie socială intitulată „Fără frică”.

„Prea des le spunem altora cum trebuie să trăiască” – așa începe primul spot al campaniei care își propune, potrivit autorilor, să pună în discuție tratamentul discriminatoriu al persoanelor LGBT si altor categorii marginalizate cu sau fără voie. Campania are drept repere narative scurte secvențe video în care personalităţi şi oameni simpli ilustrează situaţii în care s-au simţit discriminaţi sau neacceptaţi doar pentru felul în care arată sau cum se comportă şi care reamintesc că au dreptul la identitate distincta.

Deschiderea oficială a festivalului Moldova Pride a avut loc marţi seara la sediul centrului GenderDoc-M prima organizaţie din Moldova care apără şi promovează drepturile comunităţii LGBT. Prezenţi la deschidere, Ambasadorii SUA, Suediei şi Olandei şi-au reiterat sprijinul pentru comunitatea LGBT din Moldova reamintind că toţi oamenii se bucură de aceleaşi drepturi care trebuie respectate necondiţionat.

Ambasadorul SUA, James Pettit:

„Sunteţi foarte curajoşi că participaţi la un astfel de eveniment, în mod deoseibit, la marş. Este foarte important de a arăta societăţii că existaţi, că sunteţi oameni normali, că sunteţi cetăţeni care au drepturi ca toţi ceilalţi cetăţeni, meritaţi respect din partea societăţii şi a guvernării. Noi sprijinim această tentativă de a îmbunătăţi condiţiile în care trăim aici în Republica Moldova şi, în general, peste tot.”

Mesajul în sprijinul comunităţii LGBT a fost reluat într-o declaraţie comună la care s-au alăturat alte şapte Ambasade acreditate la Chişinău, care şi-au exprimat speranţa că marşul solidarităţii planificat duminică va decurge paşnic şi că Republica Moldova va înregistra noi progrese în asigurarea egalităţii.

Pe durata festivalului vor avea loc mai mai multe evenimente, inclusiv dezbateri publice, între altele, despre dificultățile cu care se confruntă activiştii LGBT. Chiar În această seară a avut loc o dezbatere despre cât de implicată în politică ar trebui să fie comunitatea LGBT, care fusese frecvent vizată în ultima campanie electorală, cea prezidențială din toamna anului trecut. În contextul dezbaterii a fost inaugurată o expoziţie de fotografie documentară care ilustrează problemele cu care se confruntă comunitatea LGBT din stânga Nistrului. Este primul proiect fotografic care face publică viaţa comunității LGBT în regiunea transnistreană. Expunerea acestor fotografii în raioanele de est a fost interzisă de administraţia regiunii separatiste, spun organizatorii.

Preşedinta organizaţiei GenderDoc-M, Polina Ceastuhina, şi-a exprimat speranţa că toate activităţile din cadrul acestei ediţii a festivalului vor contribui la creşterea nivelului de toleranţă în societate.

„Sper ca această săptămână să încurajeze, să îndemne persoanele din afara comunităţii (n.r. LGBT) să-şi confrunte fricile şi să le transforme în solidaritate. Pentru acele persoane care mai găzduiesc dubii, neînțelegeri, poate chiar şi dispreţ sper că această săptămână să-i ajute să realizeze eventual că ura şi frica nu au loc într-o inimă de om.”

Detalii despre Marşul „Fără Frică” preconizat duminică vor fi prezentate ulterior de către organizatori. Va fi al cincilea an consecutiv când va avea loc la Chişinău un asemenea marş, autorizat de Primărie şi securizat de poliţia municipală. Cel de anul trecut a fost cel mai lung ca traseu parcurs, cel mai de durată şi cel mai numeros marş în Republica Moldova, chiar dacă fusese ca şi în anii precedenți, întrerupt după ce participanţii fuseseră agresati.

Deocamdată pentru duminică nu au fost anunţate contramanifestații. Ca şi în anul precedent, PSRM planifică să organizeze în această zi un festival în sprijinul familiei numite „tradiţionale”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG