Linkuri accesibilitate

Moldovagaz, scutită de penalități pentru neachitarea drepturilor de import a gazului | Microbuzele vor mai circula un an în capitală


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Primăria nu are cu ce să înlocuiască microbuzele, așa că scoaterea lor din circulație se amână din nou, se arată într-un reportaj TV8. Noul termen enunțat de autorități este anul viitor. Până atunci șoferii de maxi se bucură că vor mai activa un an, dar sunt supărați pe abonamentele comune pentru troleibuz și autobuz, care spun că le fură și mai mulți clienți.
  • În zilele în care temperaturile aerului se mențin ridicate, S.A. Termoelectrica recomandă administratorilor de bloc să asigure reglarea temperaturii pentru a menține confortul termic al locatarilor și pentru a nu admite consumul nejustificat de energie termică, transmite replicamedia.md. Termoelectrica recomandă locatarilor care observă caloriferele supraîncălzite să solicite intervenția gestionarului fondului locativ sau, după caz, suportul angajaților Termoelectrica, pentru ajustarea consumului de energie termică, utilizând următoarele canale:
  • În anul 2022, Republica Moldova a reușit să mobilizeze surse externe pentru sprijin bugetar direct de la partenerii de dezvoltare în valoare echivalentă a 13,72 miliarde lei, cu 8,64 miliarde lei mai mult decât a fost planificat la începutul anului bugetar, scrie newsmaker.md cu referire la ministerul Finanțelor. Circa 3,14 miliarde lei din totalul finanțării primite constituie granturi, iar 5,23 miliarde lei – împrumuturi. Ministerul Finanțelor a anunțat că peste 420 milioane de euro au fost transferate în bugetul de stat, după cele trei conferințe ale Platformei de Sprijin pentru Moldova.
  • Persoanele care se asigură în mod individual pot să achite, deja, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) în sumă fixă pentru anul 2023, scrie bizlaw.md cu referire la anunțul a fost făcut de Compania Națională de Asigurare Medicală. Cetățenii care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern sunt obligați să achite prima de asigurare în mod individual în primele trei luni ale anului. Ei vor beneficia în continuare de facilități la plata primei în sumă fixă până în data de 31 martie 2023. Mărimea acesteia variază de la 1.014 lei până la 4.056 lei, în funcție de categoria din care face parte persoana.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, potrivit Crowd Tangle, cea mai popular postare a fost un reportaj ProTV despre un băiețel de 11 ani care este crescut doar de tatăl sau nevăzător și care a învățat la o vârstă fragedă să mânuiască unele instrumente, știe să gătească și să aibă grijă de gospodărie.
  • Pe Instagram, a trezit interes postarea TV8.md despre decizia Comisiei pentru Situații Excepționale prin care Moldovagaz a fost scutită de răspundere contravențională și penalități pentru nerespectarea prevederilor legale de plată pentru dreptul de a importa gaze naturale, pe parcursul lunilor aprilie - octombrie 2022.
XS
SM
MD
LG