Linkuri accesibilitate

6.199 - Moldovenii şi omicronizarea


Imagine generică
Imagine generică

Atunci când, la începutul anului, ministra sănătăţii ne-a avertizat că vor veni zile cu 6-10 mii de infectări Covid, antivaxerii şi iresponsabilii au făcut-o cu ou şi cu oţet pe reţelele de socializare, i-au luat în derâdere pronosticul trist. Ei bine, stimaţi concetăţeni, miercuri Ministerul Sănătăţii a raportat 6.199 cazuri de Covid. Aşa că pronosticul ministrei nu mai pare deloc fantezist. Tulpina Omicron e în plină ofensivă în Republica Moldova.

Şi, haideţi să fim sinceri şi lucizi, cazurile înregistrate de Ministerul Sănătăţii sunt doar o parte a numărului real de infectări. Fiind Omicronul mai blând, mulţi moldoveni îl înfruntă ca pe o răceală şi reuşesc chiar să scape de virus fără să se adreseze medicului de familie. Altceva e că unii continuă să se plimbe cu presupusa răceală şi s-o mai împrăştie. Apropo de medici. Presiunea asupra lor acum e colosală, mulţi se îmbolnăvesc, numai miercuri s-au infectat 107 medici şi 165 asistenţi medicali. Dacă trendul acesta se va menţine, unii moldoveni chiar vor trebui să facă tratament la indicaţia amicilor experimentaţi care au trecut prin Covid.

Altminteri, noile restricţii luate de autorităţi în Republica Moldova sunt de cele mai multe ori decorative şi ocolite fără jenă. De-a dreptul ostentativă a fost decizia conducerii raionului Orhei care a spus că nu va aplica două măsuri anti-epidemice ale Centrului, cea de a închide şcolile şi cea de a restrânge activitatea barurilor şi restaurantelor. E de fapt o prelungire a haosului care durează aici aproape doi ani de zile în combaterea epidemiei. Şi eu, în Chişinău, am intrat într-o cafenea în care mi s-a cerut certificatul de vaccinare, iar a doua zi, într-un alt local, nimeni nu mi-a cerut nimic. Adică fiecare se descurcă cum vrea.

Un amic cu care discutam despre disfuncţionalităţile existente aici în combaterea epidemiei, mi-a spus cu o convingere fermă iată ce: „Cred că ar trebui să ne îmbolnăvim toţi, să trecem toţi prin Covid şi astfel să scăpăm odată de năpasta asta!” Ce să spun? Dacă nu avem alte soluţii, vaccinarea se pare că nu e prea dorită, va trebui pesemne s-o facem.

XS
SM
MD
LG