Linkuri accesibilitate

Moldovenii, așteptați la urne, după o campanie „anemică”, într-o atmosferă nervoasă


O femeie spală scena înaintea unei întâlniri electorale a Maiei Sandu, la Măgdăcești, 17 octombrie 2024
O femeie spală scena înaintea unei întâlniri electorale a Maiei Sandu, la Măgdăcești, 17 octombrie 2024

Alegătorii merg la vot duminică într-o atmosferă nervoasă pentru a decide dacă îi mai oferă un mandat de președintă Maiei Sandu și dacă acest mandat trebuie să fie pentru integrarea țării în UE. Cum a fost campania electorală și ce așteptări există pentru ziua votului și dincolo de ea?

Președinta Sandu, care a obținut pentru Republica Moldova statutul de țară candidată la aderare și deschiderea negocierilor cu o Uniune Europeană dornică să o primească pe fundalul agresiunii rusești contra Ucrainei, conduce detașat în sondajele de opinie, iar întrebarea nu este dacă va câștiga, ci dacă va câștiga pe 20 octombrie, adică din primul tur, sau va fi nevoie de turul doi.

În ceea ce privește referendumul din aceeași zi, la care moldovenii sunt întrebați dacă vor ca Republica Moldova să se integreze în UE și să-și modifice Constituția pentru a adera, întrebarea nu este dacă o majoritate va spune „da” – toate sondajele de opinie din ultimii ani și din această campanie sugerează că o majoritate va spune „da” – întrebarea este dacă alegătorii vor participa în număr suficient de mare la referendum ca acesta să poată fi validat.

Votul de duminică va avea loc în urma unei campanii pe care analistul politic al comunității WatchDog, Andrei Curăraru, o descrie drept „destul de anemică”.

Nervozitatea din aer la Chișinău este dată, mai ales, de miza geopolitică a acestui vot și de zgomotul care vine de la Moscova, nu neapărat de faptul că electoratul moldovean ar avea vreo dilemă reală.

A fost o campanie dominată clar de președinta Sandu cu mesajul ei pro-european, dar marcată de amenințarea constantă a unui amestec rusesc, mai ales din partea și prin intermediul oligarhului fugar Ilan Șor, manifestat până acum, în principal, prin acțiuni de dezinformare și ceea ce autoritățile numesc tentative de mituire a alegătorilor. Este, în cuvintele unui alt analist, Laurențiu Pleșca de la German Marshall Fund, o „interferență de tip all in, fără niciun fel de linii roșii”.

Dar campania nu se va încheia pe 20 octombrie sau după un eventual tur doi de scrutin la prezidențiale, pentru că participanții se vor regrupa imediat pentru alegerile parlamentare așteptate la vară.

Președinta Maia Sandu la o întâlnire cu alegătorii, cu patru zile înainte de vot.
Președinta Maia Sandu la o întâlnire cu alegătorii, cu patru zile înainte de vot.

Pentru ce votează moldovenii duminică

La urne, sunt așteptați 3,3 milioane de alegători moldoveni, inclusiv din diaspora. În afară de alegerea președintelui, între Maia Sandu și alți 10 candidați care-i vor locul, sunt chemați să spună într-un referendum constituțional dacă sunt de acord cu modificarea legii supreme în vederea aderării R. Moldova la Uniunea Europeană.

Cel puțin 1,1 milioane de alegători (o treime) trebuie să participe la referendum și cel puțin jumătate plus unu trebuie să spună „da” ca plebiscitul să aibă consecințe juridice, iar obiectivul și procedura aderării la UE să fie înscrise în Constituție.

Ultimul referendum moldovean, care a avut loc în 2010 și la care oamenii au fost întrebați dacă vor să-și aleagă președintele în mod direct (nu prin intermediul Parlamentului), a eșuat din cauza prezenței mici la vot.

Acum, popularitatea alegerilor prezidențiale și a Maiei Sandu personal poate trage prezența în sus, dar nu este o garanție. Într-o societate relativ divizată ca a Republicii Moldova, să modifici Constituția prin referendum nu este o sarcină ușoară. Dar șefa statului consideră că are acum o conjunctură propice pentru atingerea acestui obiectiv, mai ales că și „ușa UE este acum deschisă și trebuie să batem fierul cât e cald”, după cum a spus chiar ea.

Pentru analistul Laurențiu Pleșca de la German Marshall Fund, un vot covârșitor la referendum și o victorie categorică a Maiei Sandu din primul tur ar putea da puterii reprezentată de ea curaj să apropie și data alegerilor parlamentare, chiar în luna aprilie a 2025, pentru ca partidul de guvernare PAS să „culeagă laurii” și să-și reînnoiască și el mandatul.

Un cort electoral, la Chișinău, al candidatului socialiștilor la prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, situat pe locul doi în sondajele de opinie, la mare distanță de actuala președintă
Un cort electoral, la Chișinău, al candidatului socialiștilor la prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, situat pe locul doi în sondajele de opinie, la mare distanță de actuala președintă

Ce spun sondajele

Cel mai recent sondaj de opinie, realizat de CBS Research și publicat cu trei zile înainte de alegeri, sugerează că Maia Sandu ar putea obține 36% din numărul total al alegătorilor. Toți ceilalți candidați nu adună împreună decât vreo 25%, iar scorul următorului clasat, candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, ar fi sub 10%.

Sondajul nu cuprinde și alegătorii din diaspora, care au votat masiv în trecut pentru Maia Sandu. Dar mai sugerează că un procent mare de alegători, în jur de 20%, rămân indeciși.

Analistul Andrei Curăraru de la WatchDog crede că oligarhul fugar Ilan Șor, în cazul în care a reușit să „cumpere” un număr mare dintre ei, poate decide dacă are loc sau nu turul doi de scrutin și cine se va duela cu Maia Sandu.

Șor se ascunde în Rusia de o pedeapsă cu închisoarea, la care a fost condamnat în Republica Moldova pentru „furtul miliardului” (un atac prin care ar fi devalizat trei bănci, în 2014), și nu sprijină deschis vreun candidat la prezidențiale. Presa a speculat că ar controla cel puțin trei.

Și pentru Laurențiu Pleșca, Șor este „cartea care poate schimba jocul” și care „ne poate surprinde profund în ziua alegerilor”, dirijându-și suporterii înspre un candidat sau altul.

În cazul referendumului, sondajul CBS Research arată că peste 63% din respondenți susțin aderarea la Uniunea Europeană.

Un panou la Hâncești al lui Renato Usatîi, candidatul situat pe locul trei în sondaje.
Un panou la Hâncești al lui Renato Usatîi, candidatul situat pe locul trei în sondaje.

Cum a fost campania: interferențe rusești...

Autoritățile pro-occidentale de la Chișinău au spus mereu că sunt pregătite să facă față unor încercări ale Rusiei de a destabiliza situația, după ce Statele Unite au avertizat, încă în iunie, că Moscova ar pregăti tulburări pentru a doua zi după alegeri, în cazul în care rezultatele nu-i sunt pe plac. Kremlinul ar urmări să torpileze integrarea europeană a Republicii Moldova și să instaleze un guvern prietenos la Chișinău, în spatele Ucrainei.

Cu patru zile înainte de alegeri, autoritățile au arestat patru tineri și au spus că îi anchetează pe alții, aproximativ 100, pentru pregătirea de „destabilizări” după antrenamente în Rusia și Balcani, unde au fost duși de organizația lui Șor, „Evrazia”, și instruiți de grupările militare private Wagner și Ferma.

Ceva mai devreme, Poliția și Procuratura au spus că au destructurat o rețea pentru coruperea alegătorilor, creată și finanțată din Rusia de Șor: numai în septembrie, rețeaua ar fi trimis 15 milioane de dolari în conturile a peste 130.000 de cetățeni moldoveni, potrivit materialelor urmăririi penale.

Autoritățile au închis zeci de site-uri, au obținut blocarea a numeroase conturi și pagini pe rețelele de socializare online, de la Facebook la Telegram și TikTok, pentru a-și feri populația de propagandă rusă și dezinformare, într-un efort care continuă acțiuni similare din ultimii ani, când au fost suspendate sau închise și numeroase posturi de televiziune.

Un protest al suporterilor lui Ilan Șor împotriva Maiei Sandu și apropierii de Uniunea Europeană, Chisinau, 12 Octombrie, 2024.
Un protest al suporterilor lui Ilan Șor împotriva Maiei Sandu și apropierii de Uniunea Europeană, Chisinau, 12 Octombrie, 2024.

... dar și sprijin occidental nedisimulat

Puterea pro-occidentală a primit mereu sprijin și încurajări din partea aliaților occidentali, care nu au văzut nimic anormal în toate aceste acțiuni, ci tactici permise cuiva care trebuie să facă față unui război hibrid purtat împotriva sa de un adversar mult mai puternic și cu resurse mult mai mari.

Pentru Andrei Curăraru, analistul WatchDog, ținta principală a eforturilor rusești este referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE, care poate produce efecte mult mai durabile. Lupta principală, după el, s-a dat „în culise”, la nivelul serviciilor de informații, procuraturii, poliției, pentru a diminua tentativele de mituire a alegătorilor și a preveni tulburări.

Pentru a echilibra situația pe câmpul de luptă hibrid, Uniunea Europeană a trimis Republicii Moldova ajutoare financiare imense, inclusiv promisiunea unei investiții de 1,8 miliarde de euro în economia moldoveană, făcută în toiul campaniei electorale la Chișinău de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Campania electorală, începută oficial pe 20 septembrie, a fost precedată de un șir de alte vizite oficiale la Chișinău ale numeroși lideri europeni, de semnarea multor acorduri de colaborare în domeniul apărării, securității cibernetice, combaterii dezinformării și de Conferința Platformei de Parteneriat pentru Moldova, în urma căreia autoritățile moldovene au obținut acorduri de împrumut și granturi de alte sute de milioane de euro.

MInistrul moldovean de Externe, Mihai Popșoi, la o întâlnire cu opt miniștri din țările baltice și nordice, primiți la Chișinău pe 15 octombrie 2024.
MInistrul moldovean de Externe, Mihai Popșoi, la o întâlnire cu opt miniștri din țările baltice și nordice, primiți la Chișinău pe 15 octombrie 2024.

Miză, scenarii pentru ziua votului și după

„Miza este mult prea mare pentru a nu acționa, iar pe drum sunt trecute cu vederea anumite scăpări ale guvernării, pentru că, din păcate, scopul scuză mijloacele”, spune și Laurențiu Pleșca de la German Marshall Fund despre implicarea deschisă a UE de partea unei tabere într-o luptă politică.

El vede în această implicare o dovadă clară a mizei geopolitice imense a acestui vot, a faptului că Republica Moldova este văzută acum drept o „țară-cheie” în strategia de extindere a UE și de securitate regională, dar și ca un „laborator” pentru studierea tacticilor rusești de destabilizare. Succesul ei în fața acestor provocări ar oferi și blocului comunitar „lecții prețioase” despre combaterea interferenței ruse.

Care sunt cele mai prețioase lecții încă nu este limpede. Cu zile și ore numărate înainte de vot, autoritățile examinau posibile scenarii ale unor intervenții rusești pentru torpilarea referendumului și prezidențialelor.

Dar dacă ceva se poate spune cu claritate este că jocul nu se sfârșește în ziua alegerilor și va continua, mai mult sau mai puțin la fel, până la parlamentare.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG