Linkuri accesibilitate

Moldovenii care au muncit legal în Grecia vor avea pensie | Doi transportatori aerieni interesați de reabilitarea aeroportului Mărculești


Aeroportul Internațional Mărculești
Aeroportul Internațional Mărculești

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Acordul în domeniul securității sociale dintre R. Moldova și Grecia intră în vigoare din 1 ianuarie 2023, scrie zdg.md. Astfel, cetățenii R. Moldova care lucrează sau au lucrat legal în Grecia vor putea beneficia de pensie din acest stat, la atingerea vârstei de pensionare. Acest lucru va fi valabil și pentru cetățenii Greciei care desfășoară sau au desfășurat o activitate legală de muncă și în prezent domiciliază pe teritoriul țării noastre.
  • Continuarea demersurilor pentru aderarea la spaţiul Schengen şi susţinerea parcursului european al Republicii Moldova sunt câteva dintre priorităţile diplomaţiei române în 2023, scrie tv8.md citând raportul anual al ministerului Afacerilor Externe de la București - „Reperele acţiunii diplomatice a României”. În același raport se mai spune că „România va continua să acorde în mod activ asistenţă şi sprijin multidimensional Ucrainei şi va susţine traseul şi orientarea europeană, respectiv euroatlantică, după caz, ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei”.
  • Agenția Națională a Arhivelor a reușit să digitalizeze, în mai puțin de un an, peste 4000 de inventare, printre cele mai importante fiind documentele din perioada sovietică, scrie anticoruptie.md. Documentele digitalizate vor putea fi găsite pe pagina web a instituției în format PDF. Despre aceasta a anunțat directorul agenției, Igor Cașu, într-o postare pe facebook, precizând că pe parcursul lunii ianuarie 2023 urmează fi finalizată încărcarea documentelor digitalizate pe site-ul instituției, care are sistem de căutare prin cuvinte-cheie. Până în prezent au fost încărcate pe site 289 inventare.
  • Aeroportul de la Mărculești ar putea fi modernizat și reabilitat, scrie newsmaker.md cu referire la anunțul făcut de șeful Agenției pentru Investiții din Moldova, Marin Ciobanu, într-un interviu acordat pentru Logos Press. Potrivit lui, doi cei mai mari transportatori aerieni germani Lufthansa cargo si Fraport s-au aratat interesați de proiectul de restaurare și modernizare a aeroportului.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, potrivit Crowd Tangle, cea mai popular postare a fost știrea Europei Libere despre declarația președintelui Ucrainei că singura sa dorință pentru ucraineni pentru anul 2023 este victoria. „Vreau să ne urez tuturor un singur lucru - victoria”, a spus el sâmbătă într-un mesaj video cu puțin înainte de miezul nopții, în timp ce ucrainenii au marcat primul lor an nou de la invazie. Zelenski a reiterat că va rămâne alături de poporul său cât timp acesta va lupta pentru libertate.
  • Pe Instagram, a trezit interes postarea TV8.md despre noile prețuri la energia electrică care au intrat în vigoare la 1 ianuarie. Consumatorii casnici racordați la rețeaua „Premier Energy” vor plăti 3,42 lei/kWh, iar cei din nordul țării - 3,84 lei/kWh. Astfel, cei din centrul și sudul țării, vor plăti cu 1,2 lei mai puțin pentru energia electrică, iar cei deserviți de societatea Furnizarea Energiei Electrice Nord, vor achita un tarif mai mic cu 81 de bani.
XS
SM
MD
LG