Linkuri accesibilitate

Moldovenii cu un ochi spre UE și altul spre Uniunea Eurasiatică (Infografic)


Principalele date ale sondajului CBS-AXA realizat pentru Institutul IDIS Viitorul.

Cea mai mare parte a moldovenilor (40%) vrea ca R. Moldova să aibă o relație bună de cooperare atât cu Uniunea Europeană cât și cu Uniunea Eurasiatică, arată ultimul sondaj CBS-AXA, realizat pentru Institutul IDIS „Viitorul” la începutul lunii iulie.

Peste 33% cred că R. Moldova trebuie să „meargă” spre Uniunea Europeană, iar 12% spre Uniunea Eurasiatică, dominată de Rusia. Uniunea Europeană este preferată de 55,7% din moldoveni și când vine vorba de „parteneriat strategic” al țării, față de 50,7% pentru Rusia.

Când se pune problema sprijinului economic pentru R.Moldova, majoritatea (52,4%) este de părere că Uniunea Europeană ajută cel mai mult, urmată de România și RusiaUn procent de 58% din cei chestionați declară că sprijinul financiar extern, obținut de R. Moldova în ultimii doi ani, nu le-a afectat în nici un fel nivelul de trai, iar fiecare al patrulea (28%) susține că nivelul său de trai s-ar fi înrăutățit, în acești doi ani, „puțin” sau „foarte mult”.

Fiecare al cincelea moldovean intenționează să plece din țară în următoarele șase luni, cu 25% mai mult față de anul trecut când intenția de plecare era manifestată de fiecare al șaselea moldovean, arată același sondaj CBS-AXA, realizat pentru Institutul IDIS „Viitorul” în cadrul proiectului „People Watch”.

Tinerii continuă să fie grupul care conduce în intenția de a pleca peste hotare (30%), dar anul acesta, spre deosebire de 2017, a crescut cu 60% intenția celor de vârstă mijlocie de a părăsi țara (28%).

Din persoanele apte de muncă, fiecare a patra intenționează să plece în următoarele luni, comparativ cu 19,9% sau fiecare a cincea persoană în 2017. Sondajul sugerează că aproape 80% din moldoveni „nu prea sunt mulțumiți” sau „nu sunt mulțumiți deloc” cu situația economică din R.Moldova în acest moment. Sondajul a fost realizat la începutul lunii iulie.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG