Linkuri accesibilitate

Moldovenii cu un ochi spre UE și altul spre Uniunea Eurasiatică (Infografic)


Principalele date ale sondajului CBS-AXA realizat pentru Institutul IDIS Viitorul.

Cea mai mare parte a moldovenilor (40%) vrea ca R. Moldova să aibă o relație bună de cooperare atât cu Uniunea Europeană cât și cu Uniunea Eurasiatică, arată ultimul sondaj CBS-AXA, realizat pentru Institutul IDIS „Viitorul” la începutul lunii iulie.

Peste 33% cred că R. Moldova trebuie să „meargă” spre Uniunea Europeană, iar 12% spre Uniunea Eurasiatică, dominată de Rusia. Uniunea Europeană este preferată de 55,7% din moldoveni și când vine vorba de „parteneriat strategic” al țării, față de 50,7% pentru Rusia.

Când se pune problema sprijinului economic pentru R.Moldova, majoritatea (52,4%) este de părere că Uniunea Europeană ajută cel mai mult, urmată de România și RusiaUn procent de 58% din cei chestionați declară că sprijinul financiar extern, obținut de R. Moldova în ultimii doi ani, nu le-a afectat în nici un fel nivelul de trai, iar fiecare al patrulea (28%) susține că nivelul său de trai s-ar fi înrăutățit, în acești doi ani, „puțin” sau „foarte mult”.

Fiecare al cincelea moldovean intenționează să plece din țară în următoarele șase luni, cu 25% mai mult față de anul trecut când intenția de plecare era manifestată de fiecare al șaselea moldovean, arată același sondaj CBS-AXA, realizat pentru Institutul IDIS „Viitorul” în cadrul proiectului „People Watch”.

Tinerii continuă să fie grupul care conduce în intenția de a pleca peste hotare (30%), dar anul acesta, spre deosebire de 2017, a crescut cu 60% intenția celor de vârstă mijlocie de a părăsi țara (28%).

Din persoanele apte de muncă, fiecare a patra intenționează să plece în următoarele luni, comparativ cu 19,9% sau fiecare a cincea persoană în 2017. Sondajul sugerează că aproape 80% din moldoveni „nu prea sunt mulțumiți” sau „nu sunt mulțumiți deloc” cu situația economică din R.Moldova în acest moment. Sondajul a fost realizat la începutul lunii iulie.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG