Cea mai mare parte a moldovenilor (40%) vrea ca R. Moldova să aibă o relație bună de cooperare atât cu Uniunea Europeană cât și cu Uniunea Eurasiatică, arată ultimul sondaj CBS-AXA, realizat pentru Institutul IDIS „Viitorul” la începutul lunii iulie.
Peste 33% cred că R. Moldova trebuie să „meargă” spre Uniunea Europeană, iar 12% spre Uniunea Eurasiatică, dominată de Rusia. Uniunea Europeană este preferată de 55,7% din moldoveni și când vine vorba de „parteneriat strategic” al țării, față de 50,7% pentru Rusia.
Când se pune problema sprijinului economic pentru R.Moldova, majoritatea (52,4%) este de părere că Uniunea Europeană ajută cel mai mult, urmată de România și RusiaUn procent de 58% din cei chestionați declară că sprijinul financiar extern, obținut de R. Moldova în ultimii doi ani, nu le-a afectat în nici un fel nivelul de trai, iar fiecare al patrulea (28%) susține că nivelul său de trai s-ar fi înrăutățit, în acești doi ani, „puțin” sau „foarte mult”.
Fiecare al cincelea moldovean intenționează să plece din țară în următoarele șase luni, cu 25% mai mult față de anul trecut când intenția de plecare era manifestată de fiecare al șaselea moldovean, arată același sondaj CBS-AXA, realizat pentru Institutul IDIS „Viitorul” în cadrul proiectului „People Watch”.
Tinerii continuă să fie grupul care conduce în intenția de a pleca peste hotare (30%), dar anul acesta, spre deosebire de 2017, a crescut cu 60% intenția celor de vârstă mijlocie de a părăsi țara (28%).
Din persoanele apte de muncă, fiecare a patra intenționează să plece în următoarele luni, comparativ cu 19,9% sau fiecare a cincea persoană în 2017. Sondajul sugerează că aproape 80% din moldoveni „nu prea sunt mulțumiți” sau „nu sunt mulțumiți deloc” cu situația economică din R.Moldova în acest moment. Sondajul a fost realizat la începutul lunii iulie.