Linkuri accesibilitate

Moldovenii vor deține un nou tip de act de identitate | Rezerviștii Forțelor Armate revin la antrenamente


Antrenamente cu participarea rezerviștilor au fost organizate în lunile aprilie, mai și iunie curent.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Un nou tip de act de identitate va fi eliberat cetățenilor moldoveni, titrează Agenția de presă „IPN”. Potrivit proiectului, titularul cărții de identitate se va putea identifica în baza acesteia atât pe teritoriu țării, cât și în statele în care va putea călători în baza acordurilor internaționale. Actualmente cetățenii Republicii Moldova au posibilitatea de a călători în baza buletinului de identitate în Ucraina și în Turcia. Odată cu punerea în circulație a cărții de identitate, în care vor fi integrate datele biometrice ale titularului, va fi posibilă extinderea listei statelor în care cetățenii Republicii Moldova vor putea beneficia de dreptul la libera circulație în baza acestui act de identitate.
  • Agora.md scrie că în baza plângerii a doi activiști civici, Procuratura UTA Găgăuziei a intentat o cauză contravențională conform elementelor constitutive ale contravenției de exces de putere sau depășire a atribuțiilor de serviciu, în care este vizată bașcana Evghenia Guțul. „La moment, nu există nici o persoană cu statut de contravenient în cauza nominalizată. Procuratura urmează să audieze reprezentantul părții vătămate și să întreprindă toate acțiunile necesare pentru elucidarea circumstanțelor relevante și stabilirea adevărului”, a declarat Violina Moraru.
  • Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea a 1,8 milioane de lei pentru centrele de refugiați, notează Jurnal.md. În cadrul aceleiași ședințe s-a decis oferirea protecției temporare părinților sau reprezentanților legali, resortisanți ai țărilor terțe, altele decât Ucraina, care însoțesc copilul minor beneficiar de protecție temporară, precum și posibilitatea declarării pe proprie răspundere a adresei de reședință.
  • TV8.md scrie că 10 troleibuze articulate de mare capacitate au fost lansate pe 3 rute din Chișinău. Unitățile de transport sunt de tip „Ganz Solaris Trollino 18” și au fost procurate din Elveția. Troleibuzele au parcurs, dar Primăria susține că acestea au fost modernizate în 2020. Acestea au o lungime de 18 metri și o capacitate maximă de 200 de persoane. Costul unui astfel de troleibuz este de circa 25 000 euro.
  • Armata Națională va desfășura, în perioada 25-29 septembrie, exerciții cu participarea rezerviștilor Forțelor Armate, informează Moldpres. În legătură cu acest fapt, cetățenii Republicii Moldova vor primi ordine de chemare la antrenamente din partea Centrelor militar-teritoriale unde au viza de reședință. Antrenamente similare cu participarea rezerviștilor au fost organizate în lunile aprilie, mai și iunie curent.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, a devenit viral un articol de JurnalTV.md despre o tănără din Republica Moldova care a moștenit 1 milion de euro după moartea unui italian pe care l-a îngrijit în ultimii ani de viață. Familia acestuia crede însă că la mijloc e o înșelăciune și a făcut plângere penală pe numele moldovencei, cerând revizuirea moștenirii.
  • Pe Instagram a devenit populară postarea Moldova.org despre despre atitudinea și limbajul medicilor, dar și ce e de făcut atunci când acestea nu respectă codul deontologic. Reporterii platformei media spun că au interacționat cu femeile dintr-un grup de Facebook și le-au rugat să scrie despre experiențe neplăcute în cabinetul medicului ginecolog.

XS
SM
MD
LG