Linkuri accesibilitate

„Michaux, Cioran și Borges în aceeași sală, există astfel de clipe în care mitul devine fapt divers”


Jorge Luis Borges, 1982

Impresii după o conferință pe care Jorge Luis Borges a ținut-o la Paris în 1983.

„Teze și antiteze la Paris”, 28 februarie 1985, o emisiune cu și despre scriitorul argentinian Jorge Luis Borges. Realizatoare: Monica Lovinescu. Colaborează la program: Rodica Iulian și Alain Parruit.

„Teze și antiteze la Paris”, 1985: Jorge Luis Borges
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:46:49 0:00

Monica Lovinescu: „Chiar dacă nu ne lăsăm seduși de legenda după care Parisul ar fi fost acela care l-ar fi transformat pe Borges dintr-un obscur și interesant scriitor argentinian într-unul de faimă mondială, cu expresia consacrată „l-ar fi lansat” - este sigur că intelectualitatea franceză a fost printre primele fascinate de cel numit azi tot mai deseori un Homer al secolului 20.

Acum mai bine de 50 de ani, Drieu La Rochelle, întors din Argentina, spunea - și era aprobat de ceilalți scriitori - că face să mergi în Argentina doar pentru a-l vedea pe Borges. Parisul avea deci dreptul de a dispune ăn traducere franceză de cea mai exhaustivă biografie literară consacrată lui Borges de către Emir Rodriguez Monegal, profesor de literatură contemporană latino-americană la Universitatea din Yale, biografie publicată de editura Gallimard, unde se pregătește dealtminteri și intrarea lui Borges în prestigioasa colecție Pléiade.

Lucrarea lui Emir Rodriguez Monegal este una de referință, instryment de lucru și de cunoaștere necesar pentru toși cititorii lui Borges. Nu pentru că ea ar îngădui o reactualizare a lui Borges, care n-are nevoie la Paris de așa ceva.

Cine nu-și aduce aminte de lecția sa de la Collège de France de acum doi ani care a pus venerabila instituție într-un fel de stare de răzmeriță, într-atâta oamenii se înghwsuiau, se și băteau aproape să intre, pătrunzând pân-la sfârșit și pe ferestre în sala ticistă, cu toate că lecția putea fi urmărită și în hol în video.

Vom reveni și noi asupra ei, deoarece am fost dintre privilegiații ce au izbutit s-o urmărească și chiar s-o înregistreze, ceea ce ne va îngădui să-l reascultăm azi împreună pe Borges, care venise la Paris invitat de guvernul francez pentru a primi Legiunea de Onoare cu titlul de Comandor și a fi cooptat de Academia de științe morale și politice.

Dar mai înainte de a-l asculta pe Borges vorbind despre creația sa, cu acea proverbială modestie care oscilează mereu între paradox, insolență și umor, s-o lăsăm pe Rodica Iulian să ne prezinte cartea lui Emir Rodriguez Monegal.”

[...]

XS
SM
MD
LG