Linkuri accesibilitate

Morți și răniți, după atacul rusesc din Poltava. Kievul confirmă eliberarea orașului Robotine


A local resident carries belongings from the ruins of her house, which was destroyed in a Russian missile strike in the Kyiv region on August 27.
A local resident carries belongings from the ruins of her house, which was destroyed in a Russian missile strike in the Kyiv region on August 27.

Rusia a lovit peste noapte regiunea Poltava din estul Ucrainei, provocând morți și pagube, au anunțat autoritățile regionale la 28 august, La rândul ei, Rusia a raportat mai multe atacuri cu drone pe teritoriul său.

Rusia a atacat noaptea trecută Poltava, o regiune estică din Ucraina, provocând morți și pagube, au informat autoritățile regionale pe 28 august, în timp ce Kievul a confirmat eliberarea satului Robotine din sud-estul Ucrainei și a declarat că a avansat în regiunea Zaporojie.

„În urma atacului inamic din Poltava, două persoane au murit, două au fost duse la spital cu răni ușoare, iar alte două sunt date dispărute”, a anunțat guvernatorul regional Dmitro Lunin pe Telegram, adăugând că o uynitate industrială a fost distrusă în atac.

În regiunea Dnipropetrovsk, o rachetă rusă a distrus noaptea trecută două case în orașul Krivoi Rog, a transmis guvernatorul regional Serhi Lisak pe 28 august.

Într-o postare pe Telegram, ministrul adjunct al apărării ucrainean, Hanna Maliar, a confirmat că Robotine, care se află pe importanta șosea care duce de la orașul Orihiv la Tokmak, pe axa orașului strategic din sudul Melitopol, a fost eliberat.

Armata ucraineană a anunțat săptămâna trecută că a ridicat steagul național în Robotine și că evacuează civili, dar că operațiunile „de curățare” erau încă în desfășurare. „Forțele de apărare ale Ucrainei au avut succes în localitatea Robotine”, a scris Malyar. „Forțele noastre avansează acum la sud-est de Robotine și la sud de Mala Tokmacika în regiunea Zaporojie”.

În dimineața zilei de 28 august, armata ucraineană a spus că forțele sale își continuă ofensiva către Melitopol. Orașul, aflat în regiunea Zaporojie, este un centru vital de tranzit pentru forțele ruse și o legătură esențială în așa-numitul „pod terestre” dintre Crimeea anexată de Rusia și părțile din estul Ucrainei ocupate de Rusia.

În Rusia, autoritățile susțin că au doborât drone într-unul dintre districtele Moscovei și în regiunea de vest Briansk în noaptea de 27 spre 28 august.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a afirmat că a fost distrusă o dronă în cartierul Liuberți din capitală și că nu s-au înregistrat pagube sau victime.

Două aeroporturi din Moscova, Domodedovo și Vnukovo, și-au suspendat operațiunile timp de aproximativ o oră, a adăugat Sobianin. Ministerul rus al Apărării a precizat că forțele de apărare aeriană au doborât două drone deasupra regiunii Briansk în timpul nopții. Nu au fost înregistrate pagube sau victime.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat pe 27 august că se așteaptă la „un septembrie în forță pentru Ucraina”, inclusiv la decizii-cheie din partea aliaților occidentali privind furnizarea de arme și echipamente importante. Zelenski a scris pe canalul său Telegram pe 27 august că, în următoarele săptămâni, se așteaptă la „noi pachete de ajutoare pentru soldații ucraineni" inclusiv „piese de artilerie, vehicule blindate, sisteme de apărare aeriană și rachete, echipamente de deminare." „O lume unită este mai puternică decât orice agresor”, a conchis el.

XS
SM
MD
LG