Linkuri accesibilitate

Cel puțin 15 morți într-un atac armat la o facultate din Praga. Suspectul era student premiant


Șeful Poliției cehe, Martin Vondrašek (stânga) și ministrul de Interne, Vit Rakušan, vorbindu-le reporterilor după atacul armat de la Praga (AP Photo/Petr David Josek)
Șeful Poliției cehe, Martin Vondrašek (stânga) și ministrul de Interne, Vit Rakušan, vorbindu-le reporterilor după atacul armat de la Praga (AP Photo/Petr David Josek)

Cel puțin 15 persoane au murit într-un atac armat joi după-masă la Facultatea de Filosofie a Universității Caroline, de la Praga. Printre decedați este și atacatorul, despre care poliția a spus că a fost „eliminat”.

Alte 24 de persoane au fost rănite, dintre care 9 grav.

Șeful Poliției cehe, Martin Vondrašek, a spus că suspectul, pe care nu l-a numit, a fost un student „premiant” al facultății atacate, și a obținut un premiu pentru studiile sale legate de limba și literatura poloneză.

Poliția bănuiește că tânărul de 24 de ani, numit de poliție David K., și-a omorât tatăl în localitatea de baștină din apropierea Pragăi, joi, înainte să plece spre capitală. El ar fi spus unor apropiați, înainte ca trupul tatălui mort să fie găsit, că merge la Praga să se omoare.

În momentul atacului de la facultate, poliția fusese deja alertată că tânărul pune la cale ceva violent și l-a căutat la un seminar ținut în altă clădire a Universității, la care ar fi trebuit să participe.

Motivele omorurilor nu sunt cunoscute.

Șeful poliției, Vondrašek, a spus că suspectul s-ar fi inspirat din atacuri similare petrecute în străinătate.

Nu este deocamdată limpede dacă atacatorul a murit prin sinucidere sau din cauza gloanțelor trase de poliție, după ce a luat cu asalt Facultatea de Filosofie.

Clădirea de pe malul Vltavei, într-o zonă frecventată de turiști, a fost evacuată, iar la fața locului se află echipaje de salvare și forțele speciale de poliție.

Ministrul de Interne, Vit Rakušan, a spus că nu există niciun fel de indiciu că atacul ar fi avut vreo legătură cu „terorismul internațional”.

Poliția cehă a publicat pe rețelele de socializare imagini filmate de trecători (credit: Josef Otta), înfățișând luarea cu asalt a clădirii unde a avut loc atacul.

Televiziunile au transmis imagini cu tineri care s-au refugiat inclusiv pe acoperiș și pe pervazurile unor ferestre. Administrația școlii a avertizat prin email despre atac, iar mulți dintre cei aflați în clădire s-au încuiat în încăperi.

Poliția a negat informațiile inițiale că ar fi fost vorba de mai mulți atacatori.

Au fost închise mai multe poduri peste Vltava, inclusiv Podul Carol, iar circulația se desfășura joi seară cu greutăți în centrul metropolei.

Premierul ceh, Petr Fiala, și-a întrerupt vizita într-un oraș de provincie, revenind în capitală. Președintele Petr Pavel a exprimat condoleanțe familiilor, ca și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Incidentele de acest fel sunt rare în Cehia. Ultimul asasinat care a avut ecouri mari în societatea cehă a fost în octombrie 2022, când un tânăr cu vederi de extremă-dreapta a ucis doi tineri într-un bar gay din capitala Slovaciei vecine, Bratislava.

Președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, a fost printre primii lideri străini care au exprimat condoleanțe Cehiei după atacul de joi.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG