Linkuri accesibilitate

Un proiect unic


Moschee la Berlin

La Berlin a fost inaugurată moscheea liberală, „Ibn Rushd-Goethe”

Un proiect unic
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00
Link direct

La sfîrşitul săptămînii trecute s-a inaugurat la Berlin moscheea care poartă numele scriitorilor Ibn Rushd şi Johann Wolfgang Goethe. Iniţiativa aparţine lui Seyran Ateş. Ea este şi prima femeie musulmană din Germania care va deţine în acest lăcaş de cult funcţia unei imame. Pînă-n prezent, în moscheele din Germania activează doar bărbaţi ca imami, singurii îndreptăţiţi să conducă rugăciunile colective ale credincioşilor.

Pentru a-şi exprima solidaritatea cu gestul curajos şi extrem de controversat în cadrul comunităţii musulmane, de a deschide o moschee alternativă, la inaugurarea lăcaşului a participat şi Ani Zonneveld, o imamă din Statele Unite ale Americii.

„Consider că este un proiect genial”, a declarat o tînără unui reporter. „În sfîrşit, a sosit timpul care permite şi femeilor să devină imame şi cu toţii, bărbaţi şi femei, se pot ruga împreună, fără ca femeile să fie obligate de a sta undeva în spatele sălii. Sper, a mai spus tînăra, ca acest model să se impună în toată Germania”.

În prima ei predică, rostită cu prilejul inaugurării, Seyran Ateş a arătat că această moschee liberală a fost înfiinţată şi ca un semnal contra islamului politic şi islamismului terorist. În acelaşi timp, ea a atras atenţia asupra folosirii abuzive a religiei, precizînd că moscheea va fi un loc în care se vor putea întîlnii musulmanii tuturor confesiunilor, bărbaţi şi femei, indiferent de orientarea lor sexuală sau de originea lor etnică.

Moscheea este, de fapt, o sală destul de mică, aproape neîncăpătoare pentru cei care doreau să participe la festivitatea de deschidere. Sala a fost închiriată de la o Biserică Evanghelică din cartierul berlinez Moabit.

Pentru un teolog liberal musulman, experimentul din Berlin constituie începutul unui proces de reformare a islamului. Cel puţin în Germania, deci în context occidental.

Semnificativ pentru opoziţia cercurilor conservatoare este faptul că niciun reprezentant al asociaţiilor musulmanilor din Germania nu a dat curs invitaţiei de a participa la inaugurare. Vicepreşedintele Consiliului Central al Musulmanilor din Germania, Mehmet Alparşlan Celebi, a lansat pe Facebook o avalanşă de ironii contra lui Seyran Ateş. Mai multe ziare din Turcia, a relatatat radiodifuziunea germană, chiar au susţinut că proiectul ar fi fost sprijinit de mişcarea Gülen, acuzată anul trecut că ar fi pus la cale puciul contra preşedintelui Erdoğan. Purtătorul de cuvînt al mişcării Gülen din Germania a respins acesta acuzaţii, salutînd deschiderea noului lăcaş de cult musulman şi dorinţa iniţiatoarei de a intra în dialog cu alte religii.

XS
SM
MD
LG