Linkuri accesibilitate

Moscova acuză Chișinăul de cenzură politică


Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe Maria Zaharova.
Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe Maria Zaharova.

Ministerul rus de Externe acuză autoritățile de la Chișinău de cenzură politică, după ce șase televiziuni de limbă rusă au rămas temporar fără licență de emisie.

„Autoritățile din Republica Moldova își continuă cursul spre distrugerea oricăror forme de nemulțumire în țară, folosind metodele cenzurii totalitare, curățând spațiul informațional național de ultimele rămășițe ale unor puncte de vedere alternative”, se spune într-o declarație a purtătoarei de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, postată pe pagina de internet a diplomației ruse.

Zaharova adaugă că, ascunzându-se sub ceea ce ea numește o „grijă imaginară” de a-și apăra cetățenii de interpretări „insuficient de corecte” ale evenimentelor din Moldova și din lume, oficialitățile moldovene privează în mod deliberat milioane de locuitori vorbitori de rusă de ultimele surse de știri în limba lor preferată.

„Considerăm această interdicție un act fără precedent de cenzură politică, o sfidare a principiul de pluralism media, și o încălcare flagrantă a accesului liber la informație, la care conducerea politică a Republicii declară în mod regulat că aderă”, se mai spune în declarația Mariei Zaharova.

Având în vedere consecințele fără precedent pentru partea vorbitoare de rusă a populației țării, diplomația rusă consideră că această decizie este o „încălcare cinică a drepturilor minorităților naționale”, și cere organizațiilor internaționale relevante să „evalueze în mod adecvat ceea ce s-a întâmplat și să ia toate măsurile ce se cuvin pentru a repara această situație inacceptabilă, mai spune în comunicatul de la Moscova.

Comisia pentru Situații de Urgență din Republica Moldova a decis vineri să suspende pe perioada stării de urgență licențele a șase posturi TV în limba rusă afiliate omului de afaceri Ilan Șor, care a fost condamnat la închisoare în Moldova. El a fugit în străinătate și figurează pe lista sancțiunilor internaționale a autorităților americane și britanice.

XS
SM
MD
LG