Linkuri accesibilitate

Moscova acuză Chișinăul că încurajează conflictul dintre cele două biserici ortodoxe din R. Moldova


Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova.
Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a calificat drept „absurde și neîntemeiate” acuzațiile lansate de Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Române, precum că Biserica Ortodoxă din Moldova ar fi „o structură de ocupație bisericească a Patriarhiei Moscovei”, în care ar fi infiltrați agenți ai serviciilor secrete ruse.

Zaharova a mai spus că relațiile dintre cele două biserici ortodoxe din R. Moldova sunt politizate și a acuzat autoritățile de la Chișinău că se implică în treburile confesiunilor, contrar Constituției, „în mod selectiv”.

Potrivit ei, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a Bisericii Ortodoxe Ruse are demult eticheta de „agent de influență a Moscovei” și este constant atacată de politicieni și „mass-media proguvernamentale”, inclusiv de președinta Maia Sandu, în timp ce Mitropolia Basarabiei beneficiază de „sprijinul necondițional al guvernării”. În context, Zaharova a amintit de intenția de a transmite din proprietatea statului Mitropoliei Basarabiei o clădire a Bibliotecii Naționale.

„În eforturile sale îndreptate spre polarizarea politică a societății moldovenești și ruperea legăturilor cu Rusia, Chișinăul oficial urmează exemplul regimului de la Kiev, care și-a confirmat în repetate rânduri esența nazistă”, a declarat reprezentanta diplomației ruse.

Ea a îndemnat guvernarea de la Chișinău să nu se implice în treburile bisericești și „să nu dezbine societate după principii lingvistice sau confesionale”. Autoritățile de la Chișinău nu au răspuns, deocamdată, la aceste acuzații.

Scandalul dintre cele două biserici ortodoxe care funcționează pe teritoriul R. Moldova a izbucnit după ce un preot de la Mitropolia Moldovei a trecut la Mitropolia Basarabiei.

Mitropolia Moldovei l-a oprit de la oficierea slujbelor și a acuzat Mitropolia Basarabiei de „coruperea preoților și credincioșilor”. La rândul său, Mitropolia Basarabiei a acuzat Biserica Ortodoxă din Moldova că ar fi „o structură de ocupație bisericească rusă în spațiul dintre Nistru și Prut”.

XS
SM
MD
LG