Doi deputați PSD, care dezertaseră din tabăra lui Liviu Dragnea s-au întors astăzi la matcă, astfel că doar 161 de parlamentari au votat căderea Guvernului condus de Viorica Dăncilă. Erau necesare 233 de voturi pentru.
Practic, după doi ani de guvernare, PSD își păstrează majoritatea din Parlament, cu toate scindările din interiorul partidului. Liviu Dragnea păstrează astfel controlul asupra coaliției și voturi în Parlament suficiente să adopte orice lege.
Dezbaterea moțiunii a fost însă un spectacol care a arătat fractura dintre Putere și Opoziție. De la nivelul discursului, de la limbaj, încărcat adesea cu insulte, până la percepția despre guvernare, tabloul din Parlament a arătat o clasă politică încrâncenată, trăind în realități diferite.
Premierul Viorica Dăncilă, mai sigură pe sine decât de obicei, a arătat că România pe care o conduce este țara în care oamenii o duc bine. Prim-ministrul a vorbit despre România sa – a salariilor și pensiilor mai mari, a puterii de cumpărare care ar fi crescut cu 8 procente. Un răspuns, de fapt, la critica opoziției, potrivit căreia inflația a risipit măririle de salarii și a generat datorii ale statului imense. Chiar și țăranii, a spus Viorica Dăncilă, ar fi mulțumiți de despăgubirile acordate în urma pestei porcine care a dus la masacrarea a aproape 500.000 de capete, în mare parte din gospodăriile oamenilor de la țară.
În textul moțiunii, Opoziția a pus accentul pe modificările din sistemul judiciar care s-au soldat cu ieșirea din închisoare, zilele acestea, a unor inculpați de calibru, precum senatorul Dan Șova sau a pugilistului Rudel Obreja.
Românii ar vota această moțiune de cenzură, a spus liberala Raluca Turcan, care a vorbit „despre aservirea țării unui grup de corupți”.
Acuzațiile opoziției potrivit cărora coaliția guvernamentală este preocupată să înghețe lupta anticorupție au avut o replică din partea șefei Executivului. Ea a spus că dacă s-ar recurge la sinceritate, legile pregătite de PSD pentru „repararea nedreptăților”, cum numesc cei de la PSD amnistia și grațierea, ar fi votate și de opoziție, mai cu seamă de PNL, pentru că și din rândurile sale există acuzați de corupție. În opinia lui Dăncilă, par mai mulți membri PSD acuzați de corupție pentru că acest partid ar fi vânat de procurori.
Intenția PSD de a adopta amnistia și grațierea faptelor penale a deschis pentru opoziție și o altă linie de atac – recursul compensatoriu, care a scos din închisori nu doar pe cei pedepsiți pentru corupție, ci și pe violatori sau ucigași, care au recidivat în câteva luni. Răspunsul lui Șerban Nicolae, senator PSD, a fost – „corupții nu violează, corupții nu așteaptă tinerele la lift”, un recurs la povestea unei tinere care a fost lăsată aproape fără suflare în scara unui bloc.
Fostul președinte Traian Băsescu l-a admonestat mai apoi pe Șerban Nicolae, amintindu-i că i-a fost șofer unui senator PSD, Cătălin Voicu, condamnat pentru înființarea unei rețele de corupție și că este pupilul lui Ion Iliescu.
După încă o moțiune de cenzură eșuată, opoziția s-a arătat dezamăgită. Eugen Tomac, liderul PMP, a declarat că este nevoie ca opoziția să construiască o alternativă la coaliția PSD-ALDE, în vreme ce Dan Barna, liderul USR, a spus – ”România este un stat confiscat de un penal și acoliții săi”.