Linkuri accesibilitate

Naționaliștii bulgari și integrarea romilor


Într-o comunitate roma la Stolipinovo, Plovdiv

O nouă strategie de integrare a romilor prevede condiționarea ajutoarelor sociale de participarea la programe de instruire profesională și de frecventarea de către copii roma a grădinițelor și școlilor.

„Patrioții uniți”, partener la guvernare al centriștilor din GHERB, au introdus în Parlament o nouă strategie de integrare a romilor care prevede condiționarea ajutoarelor sociale și de creștere a copiilor de participarea la programe de instruire profesională și de frecventarea, de către copii roma, a grădinițelor și școlilor, avorturi gratuite și măsuri de prevenire a căsătoriilor de copii, lichidarea construcțiilor ilegale etc.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:54 0:00
Link direct

Alexandar Karakacianov, viceprim-ministru, ministru al Apărării și lider al partidului VMRO, care împreună cu „Ataka” și FSN face parte din coaliția naționalistă, a declarat că după aderarea la Uniunea Europeană statul a cheltuit un miliard de leva (egale cu 500 milioane de euro) pentru integrarea și socializarea romilor, dar că rezultatul este zero. Două treimi din aceasta sumă a fost asigurată din fondurile Uniunii. Banii au fost absorbiți de 500 NGO-uri din care majoritatea nu mai funcționează.

Noua strategie va stimula ridicarea nivelului de pregătire profesională a romilor folosind ajutoarele sociale și cele pentru creșterea copiilor. Statul va investi în programe de prevenire a natalității juvenile inclusiv prin repartizarea gratuită de contraceptive în cartierele de romi.

Acordarea de ajutoare sociale va fi condiționată de participarea copiilor la gradinițe și școli și a tinerilor la programele de pregătire profesională. Câteva absențe nemotivate vor duce la sistarea ajutoarelor.

Romii care nu figurează în Registrul municipal al cetățenilor vor pierde dreptul de a locui în localitatea respectivă. Cei tineri vor frecventa în mod obligatoriu programe de instruire profesională.

Strategia prevede întărirea măsurilor de combatere a construcțiilor ilegale. Consilierii municipali din partidele naționaliste au propus constituirea de registre locale cu astfel de clădiri.

Naționaliștii propun revenirea sub o nouă formă la trupele de construcții în care își faceau instruirea militară, de obicei tineri din minorități.

Krasimir Karakacianov a avertizat că dacă strategia va fi respinsă în Parlament, formațiunea sa va părăsi coaliția de guvernământ.

Inițial centriștii din GHERB, partidul premierului Borisov, au criticat propunerile naționaliștilor. După plecarea celor 79 de deputați socialiști din Parlament și apariția greutăților la asigurarea cvorumului, vicepreședintele GHERB Țvetan Țvetanov a promis că proiectul de strategie va fi introdus în programul legislativului. Vor fi organizate și dezbateri publice.

La Sofia a avut loc o masă rotundă dedicată programelor de integrare a minorității roma.

XS
SM
MD
LG