Linkuri accesibilitate

Naționaliștii ruși iau în colimator un bar „anti-Putin” din Tbilisi


Tbilisi, Podul Păcii
Tbilisi, Podul Păcii

„Un rus intră într-un bar georgian” ar putea fi începutul unui banc din vremea sovietică, dar povestea noastră este, de fapt, despre un bar din Tbilisi intrat în colimatorul naționaliștilor ruși după ce a interzis explicit accesul rușilor pro-Putin, după invazia din Ucraina.

Naționaliștii ruși iau în colimator un bar „anti-Putin” din Tbilisi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:37 0:00
Link direct

Mai precis, barul Dedaena a impus „vize” rușilor, punându-i să completeze un formular online în care pot declara că sunt anti-Kremlin, dacă vor să viziteze localul. În formular trebuiau „bifate” următoarele „puncte”: nu am votat pentru Putin, e un dictator; condamn agresiunea rusă din Ucraina; Crimeea este parte a Ucrainei, ca și alte teritorii disputate; Abhazia și Ținkvali sunt ale Georgiei etc. Formularul se încheia cu sloganul „Slavă Ucrainei”.

„Trebuie să ne asigurăm că imperaliștii ruși spălați pe creieri nu intră la noi”

Solicitanților de viză de intrare în bar li se mai cerea printre altele să nu vorbească rusește cu personalul, să nu ceară plată în ruble și să nu se angajeze la beție în discuții politice. „Noi suntem pentru egalitate și unitate, dar trebuie să ne asigurăm că imperaliștii ruși spălați pe creieri nu intră la noi”, se spunea într-o declarație pe site-ul barului din Tbilisi, a cărui pagină web nu se deschidea miercuri, 10 august.

La 2 august, barul Dedaena a publicat o nouă declarație în care spunea că adversarii săi îl pedepsesc publicând review-uri negative pe net – 5000 la număr, potrivit fondatorului localului, Data Gurdjieff, astfel că ratingul pe Google al barului a coborât la 2,4.

Atacatorii au plasat pe net numeroase comentarii incitante, inclusiv că ar fi vorba de un bar gay, a cărui simplă existență este o dovadă că Georgia ar trebui atacată și distrusă.

După acest atac, a început o campanie de susținere a barului, la care au luat parte nu doar georgienii, ci și simpatizanți din Ucraina. Raportând companiei Google review-urile negative și dând ei înșiși review-uri pozitive, participanții la campanie au reușit să urce din nou ratingul barului la 4,8.

Monumentul Dedaena (Limba maternă) din Tbilisi
Monumentul Dedaena (Limba maternă) din Tbilisi

„Le vom arăta ce înseamnă acțiune adevărată de destabilizare”

Potrivit serviciului georgian al postului nostru de radio, în spatele atacului pe net împotriva barului din Tbilisi s-ar afla o grupare rusească relativ amorfă de șovini și ultranaționaliști care își hărțuiesc adesea pe net adversarii, avându-și originile în organizația patriarhală Statul Masculin, interzisă în F. Rusă în 2012.

La 5 august, fondatorul fugar al organizației ilegale, Vladislav Pozdniakov, a minimalizat campania împotriva barului georgian, calificând-o drept „glumă infantilă”, dar a spus că nu exclude alte încercări de destabilizare, în viitor. „Vom aștepta ca în Georgia să vină vremuri grele, mai exact o situație politică dificilă, iar apoi le vom arăta ce înseamnă acțiune adevărată de destabilizare”, a scris Pozdniakov pe canalul Telegram la 5 august, adăugând că are mulți „camarazi” ruși în Georgia.

Serviciul georgian al EL scrie că asemenea amenințări nu pot fi ignorate într-o Georgie condusă de un guvern a cărui atitudine ambiguă față de integrarea europeană a provocat mari proteste de stradă anul acesta.

Situația este cu atât mai delicată cu cât de la invadarea Ucrainei de către Rusia zeci de mii de ruși s-au refugiat tocmai în Georgia, unii dintre ei ca să evite sancțiuni internaționale sau persecuție politică.

Egor Kutepov este reprezentantul filialei georgiene a organizației neguvernamentale Rusia Liberă, care se opune războiului din Ucraina și ajută activiștii ruși ajunși la Tbilisi. El a declarat serviciului georgian al EL că oameni ca Pozdniakov sunt „utili” autorităților ruse care caută să intimideze criticii auto-exilați în Georgia și să creeze discordie între ruși și georgieni.

În trecut, Pozdniakov a făcut agitație anti-georgiană pe net, spunând recent că a venit momentul „denazificării” Georgiei – o aluzie la retorica folosită de Kremlin ca justificare a invadării Ucrainei.

Mormântul cărturarului Iakob Gogebașvili.
Mormântul cărturarului Iakob Gogebașvili.

Serviciul georgian al EL notează că barul vizat de naționaliștii ruși, ca și un monument și apropierea lui și un parc, și-a luat numele de la un manual de limba georgiană numit Deda Ena, sau „limbă maternă”, scris în 1876 de educatorul Iakob Gogebașvili, la șapte decenii după ce Imperiul Rus impusese localnicilor folosirea limbii. Deda Ena a fost și denumirea protestelor din 1978 care au forțat autoritățile sovietice să renunțe la planul de a revoca statutul georgienei ca limbă oficială.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG