Linkuri accesibilitate

Schimb de generație: Nancy Pelosi nu mai candidează la conducerea grupului democrat din Cameră


Nancy Pelosi a părăsit conducerea grupului parlamentar democrat din Camera Reprezentanților
Nancy Pelosi a părăsit conducerea grupului parlamentar democrat din Camera Reprezentanților

După 20 de ani în care a condus grupul parlamentar democrat din Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi – care are 82 de ani - a anunțat că nu va mai candida pentru o poziție de conducere. Ea a spus că dorește să facă loc unei noi generații pe care o respectă.

Această mutare anticipată, dar oricum istorică face loc acestei noi generații, care însă va debuta în opoziție, în condițiile în care republicanii au câștigat recentele alegeri.

Schimb de generație: Nancy Pelosi nu mai candidează la conducerea grupului democrat din Cameră
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:31 0:00
Link direct

Un alt membru al grupului care conduce facțiunea democrată, Hakeem Jeffries, un deputat de New York, în vârstă de 52 de ani este considerat de mulți, succesorul natural al lui Pelosi. Dacă va fi ales, Jeffries ar deveni primul afro-american care să conducă grupul parlamentar al unuia dintre cele două mari partide americane.

Liderul majorității democrate, Steny Hoyer, care are 83 de ani, a decis să nu mai candideze. Un alt octogenar, Jim Clyburn, democrat din Carolina de Sud a anunțat de-acum că dorește o poziție de conducere, el fiind un aliat al lui Jeffries, colegul lui din caucusul deputaților afro-americani. Alți deputați cu șanse, care fac parte din actuala conducere – Katherine Clark și Pete Aguillar – sunt văzuți ca favoriți pentru poziții de conducere.

Pelosi a petrecut 12 ani ca lider al minorității și 8 ca președintă a Camerei Reprezentanților, prima femeie în această poziție. Decizia ei dă curs unei înțelegeri pe care a avut-o cu o parte a deputaților democrați în 2018, că va mai candida doar două mandate. Pelosi a fost în toți acești ani o țintă predilectă a republicanilor, care o consideră ultra-liberală. Pentru colegii ei ea este o forță în adunarea de fonduri și o iscusită tacticiană, care a reușit să strunească un grup parlamentar divers și recalcitrant și să obțină victorii legislative semnificative.

Nu se știe dacă alți deputați vor intra în competiție pentru conducere. De-a lungul anilor, Jeffries a fost apropiat de Pelosi dar nu și de aripa de stânga a partidului, între care deputata Alexandria Ocasio-Cortez, care la un moment dat intenționa să-l înfrângă pe Jeffries, lansând în preliminarii un candidat împotriva sa. Jeffries și liderul republican, Kevin McCarty s-au atacat reciproc, de-a lungul anilor în media, dar acum s-ar putea vedea nevoiți să conlucreze, în condițiile în care McCarty a avut o relație proastă cu Pelosi.

XS
SM
MD
LG