Linkuri accesibilitate

Nancy Pelosi în Armenia: strategie electorală sau politică regională?


Președinta Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi
Președinta Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi

Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi va vizita Armenia, la sfârșitul acestei săptămâni, demonstrând sprijin pentru țară, în contextul atacurilor Azerbaijanului vecin, a informat sub beneficiul anonimatului o sursă de la biroul doamnei Pelosi.

Nancy Pelosi în Armenia: strategie electorală sau politică regională?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00
Link direct

Președinta Camerei va fi însoțită de deputatul de California, Jackie Speier, după o escală la summitul G7 de la Berlin. Se anticipează că doamna Pelosi se va întreține cu premierul Armeniei, Nikol Pașinian care ieri și-a avertizat populația că pe altarul suveranității țării sale și în schimbul unor garanții este dispus, chiar dacă prețul va fi cariera sa politică, să semneze un document în direcția solicitărilor Azerbaijanului, dacă asta va aduce pace.

Pentru Pelosi, este încă o călătorie cu accente dramatice, după cea efectuată în Taiwan, luna trecută. În condițiile în care alegerile se apropie și republicanii ar putea prelua controlul asupra Camerei Reprezentanților este posibil ca ea să piardă conducerea. În acest context, observatori de la Washington scot în evidență că Pelosi încearcă să-și cimenteze imaginea de luptătoare pentru drepturile omului, nu doar în Statele Unite, dar și în străinătate.

Firește că în complicata arhitectură politică a regiunii, însă, și pe fondul ambiguității actualei situații, vizita poate avea și alte semnificații, ținând cont că pînă acum, aliatul pe care Armenia se sprijinea, pentru că nu existau prea multe alte opțiuni viabile, era Rusia. Semnifică vizita o schimbare de poziționare la Erevan sau nu, asta doar timpul va da la iveală. Fapt este că după recenta agresiune azeră, spațiul informațional al Armeniei a devenit câmp de bătălie cibernetică, cu tot felul de scenarii, implicând nu doar Rusia, dar și Iranul, Turcia și Statele Unite. Alături de Pelosi în această vizită surpriză se va afla deputatul Speier, american de origine armeană.

Întrebat despre vizită, șeful consilierilor președintei Camerei Reprezentanților, Drew Hammill a refuzat să o confirme sau să o nege, din rațiuni de securitate. Vizita lui Pelosi, dacă se va produce, are o semnificație aparte pentru numeroasa comunitate a armenilor americani, care solicită clasei politice din Statele Unite să se concentreze asupra unei situații în care, la fel ca și Rusia în Ucraina, spun ei, Azerbaijanul a atacat teritoriul armean, nu doar enclava disputată Nagorno-Karabach.

Anthony Barsamian, care conduce Adunarea Armenilor din America a spus că Armenia nu se bucură de atenția pe care o are Ucraina și că vizita poate oferi o imagine la scară globală în legătură cu violarea suveranității țării și a legilor internaționale.

XS
SM
MD
LG