Linkuri accesibilitate

Natala Gavrilița, discuții despre alimente și energie în Qatar | Activiștii îl înmormântează simbolic pe Putin, la Chișinău


Șefa guvernului de la Chișinău cu premierul din Qatar, șeicul Khalid bin Hamad Al-Than.
Șefa guvernului de la Chișinău cu premierul din Qatar, șeicul Khalid bin Hamad Al-Than.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

Prima pagină cu Alexandru Eftode
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:14 0:00
  • Sute de camioane staționau la weekend la punctul de trecere al frontierei Leușeni, scrie portalul postului TV8, ajungând la concluzia că un plan al Chișinăului și Bucureștiului de fluidizare a traficului „bate pasul pe loc”. Aglomerație s-a creat și la punctul de trecere Sculeni. Șoferii spun că sunt epuizați, se spală cu apă din canistre și mănâncă pe la benzinării. Din cauza blocării porturilor ucrainene de către forțele navale rusești, mărfurile în și din sudul Ucrainei sunt transportate cu camioanele prin R. Moldova.
  • Portalul Agora preia un articol din The Guardian, anunțând că Ucraina a stabilit două rute prin Polonia și România pentru a exporta cereale și a evita o criză alimentară globală. Este citat un ministru adjunct de externe de la Kiev, Dmitro Senik, care spune că țara sa poartă discuții cu statele baltice pentru a adăuga un al treilea coridor pentru exporturile de alimente. Ucraina este al patrulea mare exportator de cereale din lume și spune că are pe teritoriul controlat de autoritățile legitime aproximativ 30 de milioane de tone de cereale, pe care încearcă să le exporte pe cale rutieră, fluvială și feroviară.
  • Prim-ministra Natalia Gavrilița a vizitat la week-end Qatarul, țară din Orientul Mijlociu situată pe locul trei în lume după rezervele de gaze naturale. Într-un moment în care țările europene renunță la importurile din Rusia, Gavrilița s-a întâlnit cu șeful guvernului qatarez, șeicul Khalid bin Hamad Al-Thani. Portalul Jurnal scrie, citând un comunicat, că a fost abordată criza energetică și securitatea alimentară, efecte ale războiului din Ucraina.
  • Portalul Newsmaker relatează că de Ziua Națională a Rusiei, 12 iunie, în fața ambasadei ruse de la Chișinău s-a protestat cu coroane funerare, steagul Ucrainei, dar și cu un sicriu improvizat, în care se afla păpușa liderului rus Vladimir Putin. Portalul amintește că asemenea proteste contra războiului au loc de peste trei luni, de când Rusia a invadat Ucraina.
  • După noua scumpire a energiei electrice, portalul postului Pro TV Chișinău caută într-un reportaj soluții imediate pentru economisirea curentului, iar una la care se oprește este schimbarea becurilor electrice vechi cu becuri led. O știre descoperită de portalul citat este că și R. Moldova va trece în curând la o etichetă introdusă de Comisia Europeană în țările comunitare pentru a reduce consumul de curent și implicit poluarea – eticheta nouă va avea litere de la A la G, indicând gradul de consum de energie, după modelul aparatelor electrocasnice.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe rețelele de socializare online, pe care le monitorizăm cu ajutorul aplicației CrowdTangle, una din cele mai populare postări ale ultimelor 24 de ore aparține Ziarului de Gardă: este despre valul de deportări staliniste din Basarabia și Bucovina, din noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când au fost ridicați zeci de mii de oameni. Ediția online a ziarului publică mărturii ale supraviețuitorilor deportărilor.
  • Prețurile la carburanți continuă să crească. Benzina a înregistrat un nou record, iar motorina nu rămâne în urmă, este titlul altei postări pe Facebook, aparținând postului TV8. „Fac plinul pentru că am primit salariul și sper să-mi ajungă până la următorul salariu”, este citată o șoferiță în postarea de pe Facebook.
  • Pe Instagram, cea mai dezbătută este o știre a portalului Nokta despre maltratarea unui tânăr cu dizabilități de către un grup de adolescenți. Imagini video ale actului de cruzime au fost filmate și publicate online, cauzând consternare.
  • Populare pe Instagram mai sunt imaginile difuzate de Pro TV Chișinău din satul Zagarancea, raionul Ungheni, în care localnicii participă la o clacă pentru construcția unei case tradiționale de pe teritoriul muzeului satului.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG