Linkuri accesibilitate

Natalia Gavrilița apără creșterile salariale cu peste 8 mii de lei pentru miniștri | Mai puțini elevi studiază limba rusă


Prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița.
Prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • TV8.md o citează pe prim-ministra Natalia Gavrilița, care s-a referit la criticile generate de majorarea salarială a miniștrilor, remunerarea acestora urmând să crească de aproape șase ori mai mult decât a bugetarilor de rând, adică cu peste opt mii de lei. Astfel că în loc 19 500 de lei, de la 1 ianuarie, un ministru va primi 27 790 de lei salariu brut. „Critică cei care practică salariile plic, noi nu practicăm salariul în plic și miniștrii, care au responsabilitate enormă asupra unor sectoare trebuie să primească un salariu decent. La moment avem o diferență mare față de secretarii de stat care primesc mai mult decât miniștrii și această situație trebuie corectată”, a precizat prim-ministra Natalia Gavrilița.
  • Portalul newsmaker.md relatează despre aprobarea în executiv a unui proiect care prevede majorarea cu 55,5 milioane lei a volumului mijloacelor financiare destinate întreținerii drumurilor, în special pentru a asigura pregătirea rețelei de drumuri naționale pentru perioada de iarnă 2022-2023. Vicepremierul Andrei Spînu a precizat că banii au fost realocați de la alte compartimente de cheltuieli din Fondul Rutier, întrucât nu au fost valorificate în termen. Banii ar urma să fie folosiți pentru plombarea gropilor, profilarea părții carosabile cu adaos de material, întreținerea terasamentului şi a sistemelor de evacuare a apelor și pentru întreținerea lucrărilor de artă, notează jurnaliștii.
  • Energocom a semnat un nou contract de vânzare-cumpărare a energiei electrice pentru ianuarie cu un furnizor din România, anunță jurnal.md. Reporterii scriu că în rezultat, se prognozează ca din totalul necesarului de consum al energiei electrice pentru malul drept al Nistrului, în luna ianuarie, circa 60% va fi asigurat de MGRES, cca 30% va constitui energia electrică produsă de CET-uri şi din surse regenerabile. Alte aproximativ 10% din necesar vor fi procurate de la furnizori din România, inclusiv pentru a acoperi deficitul de energie în orele de vârf, se precizează în știre.
  • Ziarul de Gardă scrie că executivul a aprobat în ședința de miercuri, 28 decembrie, marja maximă de 3% pentru creditele garantate de stat în cadrul Programului de stat „Prima Casă”, pentru anul 2023. Aceasta se va aplica pentru contractele de credit încheiate, începând cu data de 01 ianuarie 2023. Potrivit reprezentanților Guvernului, marja de 3% anual permite băncilor finanțatoare participante în cadrul Programului de stat „Prima casă” să-și acopere costurile suportate pentru creditul ipotecar, precum și să acorde creditul pentru perioade de până la 25 ani. Jurnaliștii amintesc că programul „Prima Casă” a fost lansat în martie 2018, până acum fiind procurate 8097 de locuințe, au informat reprezentanții executivului.
  • Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică a examinat miercuri, 28 decembrie, inițiativa legislativă care prevede dreptul garantat la cetățenia Republicii Moldova pentru fiecare copil născut pe teritoriul țării. Despre asta scrie Radio Chișinău, adăugând că proiectul prevede modificarea Legii cetățeniei Republicii Moldova în vederea excluderii sintagmei ce prevede că copiii născuți pe teritoriul țării pot obține cetățenia Moldovei doar dacă la momentul nașterii cel puțin unul dintre părinții deține dreptul de ședere, beneficiază de protecție internațională sau este recunoscut apatrid de către autoritățile competente.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • În anul de studii 2022-2023, în ierarhia limbilor străine studiate de către elevi, cea mai solicitată a rămas limba engleză. Studierea limbii ruse înregistrează o descreștere, scriu într-o postare pe Facebook jurnaliștii de la portalul știri.md. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, menționate în articol, după limba engleză, cea mai solicitată limbă străină a fost franceza, ulterior limba rusă, în descreștere cu aproape 2 puncte procentuale față de anul trecut.
  • Pe Instagram, a trezit interes postarea TV8.md despre taxa de 7 euro pentru cetățenii moldoveni care vor dori să ajungă în spațiul UE. Măsura ar putea intra în vigoare din noiembrie 2023.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG