Linkuri accesibilitate

Natalia Luncaș-Ionel (Irlanda): „Câștigă cei din diaspora, câștigă cei rămași acasă”


Vocea diasporei: Natalia Luncaș - Ionel, Irlanda
Vocea diasporei: Natalia Luncaș - Ionel, Irlanda

Natalia Luncaș-Ionel de 4 ani locuiește cu familia în Irlanda, țara în care s-a îndrăgostit și mai mult de tot ce e românesc. Irlanda a învățat-o că migrarea nu e doar despre chin și jale - nimeni nu neagă tragediile create de exod, însă e și despre noi oportunități de muncă, studii, călătorii și dezvoltare. Azi migrarea e despre noi uși deschise și se bucură enorm că a prins vremurile când a plecat din Moldova din curiozitatea față de alte țări și nu alungată de nevoi.

Vocea diasporei: Natalia Luncaș Ionel (Irlanda)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:22 0:00
Link direct

Natalia Luncaș-Ionel: „Deși n-ar trebui să fie un eveniment care să ne scoată neapărat din zona de confort, dar iată că ar trebui să fie un eveniment care să ne reamintească cât de pregătită este țara noastră pentru a merge pe calea dezvoltării și că își dorește cu adevărat acest lucru. Așteptarea mea personală, cel puțin, dar și a diasporei, este de a vedea că oamenii ies la vot nu doar pur și simplu pentru a ieși din casă și de a pune ștampila pe buletinul de vot, dar și ca o reconfirmare că diaspora are un impact imens asupra ceea ce se întâmplă acasă. Asta am demonstrat de ceva timp, de câțiva ani. Din păcate, de diasporă se vorbește doar în timpul alegerilor și dacă e așa într-adevăr, atunci hai să confirmăm că este așa, că participarea ei are un impact imens.”

Europa Liberă: Unii politicieni, în această campanie electorală, dar nu numai, au încercat să vorbească despre două Moldove - Moldova celor rămași și Moldova celor plecați. Cât de mult valorează acest vot al cetățenilor plecați peste hotare și cum poate fi descrisă această viață de migrant?

Natalia Luncaș-Ionel: „Din păcate, mai există astfel de politicieni, și nu doar politicieni, care vorbesc despre Moldova de dincolo de hotare. Și spun că nu doar politicieni, fiindcă se întâmplă să auzim astfel de cuvinte de la foarte mulți oameni cu viziuni înguste. Da, din păcate sunt mulți oameni plecați în diferite țări și știm foarte bine cât sacrificiu a fost din partea lor, a acelei generații care din anii 90 încoace au fost nevoiți să plece în mod ilegal, fiind alungați de sărăcie. Astăzi însă migrarea nu mai este o tragedie și cei care vorbesc despre o a doua Moldovă, ori misiunea paralelă, ori...”

Europa Liberă: Electorat paralel.

Natalia Luncaș-Ionel: „Exact, așa este. Deci, cei care vorbesc dau dovadă de incapacitate de a înțelege cât de mult poate ajuta diaspora.

E semnificativ marșul din Irlanda, una din țările cel mai mult afectată de fenomenul migrație pe parcursul ultimilor sute de ani și unde se spune că sunt mai mulți irlandezi care locuiesc în diasporă decât au rămas în Irlanda, dar iată că diaspora a avut o contribuție imensă la dezvoltarea acestei țări. Mi-ar plăcea ca în câțiva ani despre Moldova să se vorbească la fel, iar asta ar însemna să fie acceptate bunele practici care pot veni din diasporă, și nu doar despre banii trimiși de cei care locuiesc aici familiilor rămase acasă.

Să se vorbească despre cunoștințele acumulate, despre avantaj reciproc. Câștigă nu numai cei din diasporă, ci și cei rămași acasă. Se formează punți. Micii întreprinzători pot ajunge aici să deschidă piață de desfacere și în felul acesta se poate deschide o nouă ușă, o oportunitate pentru dezvoltarea țării. Cei care vorbesc despre o Moldovă paralelă, pur și simplu, nu înțeleg cât de mult poate ajuta asta. Dar nu-i nimic, e o provocare căreia trebuie să-i găsim o soluție.”

Europa Liberă: dar se cunoaște numărul moldovenilor care se află astăzi în Irlanda?

Natalia Luncaș-Ionel: „Nu, dar cu siguranță sunt peste 10 mii, ba aș spune chiar 30 de mii. Eu sunt de patru ani în Irlanda și anul trecut am participat la alegeri în calitate de membru al comisiei electorale aici, în Dublin, și am avut ocazia să interacționez cu mii de moldoveni și m-am mirat chiar cât de uniți sunt. Respectiv, sunt sigură că sunt mult mai mulți, dar nu avem posibilitatea de a-i număra.”

Europa Liberă: Câte secții de votare aveți?

Natalia Luncaș-Ionel: „Patru: trei în Dublin și una în alt oraș.”

Europa Liberă: Ar fi suficiente pentru cei care se află acolo?

Natalia Luncaș-Ionel: „Nu. E un exercițiu matematic. Numeri câți moldoveni sunt deja, câți au fost implicați în celelalte alegeri și câți au mai plecat. Cunosc mulți care au tot venit, de la un scrutin la altul, tot vin aici, în Irlanda, moldoveni de-ai noștri, și dacă facem calcule matematice e clar că nu vor fi suficiente buletine nici de data aceasta. Acum e important să ne mobilizăm atâți câți suntem.”

Europa Liberă: Votul care se dă în această zi de 11 iulie, se dă, inclusiv, pentru promisiunile care le fac politicienii în campania electorală. Mulți concurenți electorali promit să creeze condiții pentru cei plecați peste hotare ca să revină în R. Moldova. Poate fi conturată situația, totuși, în ce condiții cei din străinătate ar reveni acasă?

Cu siguranță ar trebui redefinită revenirea.

Natalia Luncaș-Ionel: „Cu siguranță ar trebui redefinită revenirea. Ce așteptări avem noi din aceasta? Să revină pur și simplu la ceea de unde au plecat, la vechea adresă? Sau să revină în așa fel încât să poată aduce noile practici acumulate, noi parteneri, noi proiecte? Eu cred că doar în așa condiții ar fi o revenire de succes. Mi se pare corect, revenind la avantajele diasporei, ca despre revenirea cetățenilor în Moldova, să se vorbească și despre cum putem să deschidem ușile către internship-uri.

De exemplu, revine cineva acasă și să i se ofere un internship la o universitate, la o companie foarte mare, ca după aceasta să atragă investiții, să creeze locuri de muncă acasă. Iată o astfel de revenire ar însemna un parteneriat de lungă durată. Nu cred că revenirea ar trebui încurajată la nivel individual, ca să revină pur și simplu familia acasă. Vine acasă aducând bune practici și fiind încurajați de asta.”

Europa Liberă: Dar după patru ani acolo, în Irlanda, încotro ar înclina balanța: a rămâne acolo, în Dublin, sau a reveni în Moldova?

Natalia Luncaș-Ionel: „Cu siguranță, vor fi de acord mulți imigranți cu mine când voi spune că voi rămâne acolo unde îmi va fi bine mie și familiei mele. Deocamdată, eu văd Irlanda și tot ce îmi oferă procesul de emigrare ca pe o oportunitate de a descoperi noi oportunități de progres profesional, de ce să mint? Sunt foarte fericită de ce mi-a oferit Irlanda, respectiv. Deocamdată, nu m-aș întoarce în Moldova, pentru că nu găsesc acolo ce caut eu pentru aspirațiile mele profesionale.”

Europa Liberă: Ce a reușit să-ți ofere Irlanda?

Natalia Luncaș-Ionel: „De exemplu, joburi în marketingul digital, care acum în Moldova e la început de cale, iar aici e deja dezvoltat. Plus, îmi place să observ cât de bine e dezvoltată societatea, în așa fel că, de exemplu, dacă eram cu Bogdan în cărucior și autobuzul era arhiplin, atunci neapărat cineva se dădea jos fără ca eu să-l rog, ca să-mi facă loc în autobuz. Sau, dacă cineva în scaun cu rotile vrea să urce în tren, neapărat cineva se va da jos să-i pună rampa de acces. Iată astfel de momente fac parte din ceea ce știu eu că m-ar ajuta să-mi cresc familia într-un mediu din care eu ulterior să dau mai departe, să dau Moldovei.”

Europa Liberă: Și ce priorități trebuie să includă agenda următorilor 101 deputați din parlamentul R. Moldova?

Natalia Luncaș-Ionel: „Probabil pentru că e un subiect mai dureros pentru mine personal, din motive personale, aș vrea o atenție sporită pentru persoanele cu nevoi speciale, ca până și cel mai sigur trotuar să fie adaptat pentru fiecare cărucior cu rotile.

Plus, locuri de muncă, să atragem investitori, să creăm punți, de acasă, cu tot ce înseamnă alte piețe de desfacere; dezvoltarea turismului, și aici vorbesc de turismul rural, în primul rând, Moldova e foarte frumoasă, trebuie să ne învățăm să ne spunem povești, povestea țării noastre. Și foarte multe alte priorități ar mai fi, dar dele-aș vedea măcar pe acestea deja împlinite în următorii câțiva ani. Sunt optimistă și sper că se vor împlini.”

Europa Liberă: Și peste patru ani cum ai vrea să arate R.Moldova?

Oameni mai fericiți pe stradă, bătrâni cu mai puține griji.

Natalia Luncaș-Ionel: „Cu oameni mai fericiți pe stradă, cu bătrâni cu mai puține griji, și aici mă refer și la părinții mei, gândindu-mă la ei și la grijile lor zilnice. Dacă bătrânii noștri își vor trăi mai liniștiți ultimii ani, asigurați din punct de vedere financiar, medical, dacă tinerii specialiști vor avea mai multe oportunități de a se angaja, de a pleca la diferite internshipuri ori chiar de a atrage investitori, m-aș bucura enorm. Și este realizabil, pentru a atrage un investitor nu trebuie să așteptăm zeci de ani.”

Europa Liberă: Dar și investitorul ar veni dacă ar veni dacă ar avea garanția banului investit, dacă nu l-ar trage pe sfoară justiția, dacă nu s-ar schimba guvernul o dată la nu știu câte luni, are nevoie și el de o stabilitate în această parte a lumii.

Natalia Luncaș-Ionel: „Și nu doar stabilitate, dar și garanția calității. Și mă refer aici la partea legală, dar și la calitatea studiilor de acolo, la calitatea oamenilor care să lucreze pentru acest investitor, care să fie potențiali angajați de la noi, din Moldova, la care ar trebui să se muncească din toate părțile, pornind de la școală, având o educație, având medicină, având tot procesul legal bine pus la punct. Cu siguranță și investitorii ar avea mai mult curaj.”

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG