Linkuri accesibilitate

NATO își reafirmă sprijinul pentru Ucraina


Alianța militară NATO a declarat că va sprijini Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei „atât timp cât va fi nevoie”, ca răspuns la apelurile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski ca țările occidentale să sancționeze mai drastic Moscova, după descoperirea cimitirului de lângă Izium, un oraș ocupat de forțele rusești.

Președintele comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer, a declarat la 17 septembrie că ajutorul militar occidental este extrem de important pentru că Ucraina desfășoară o contraofensivă puternică pentru a recuceri teritoriile ocupate în estul și sudul țării. „Muniția, echipamentele și instruirea pe care aliații și alte națiuni le furnizează, toate acestea creează o diferență reală pe câmpul de luptă”, a declarat el în cadrul unei reuniuni la Tallinn, Estonia. „Cu succesele sale pe teren și virtuale, Ucraina a schimbat în mod fundamental războiul modern”, a adăugat el, făcând aluzie atât la acțiunile militare, cât și la cele civile. Bauer a declarat că NATO va sprijini Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”. „Vine iarna, dar sprijinul nostru va rămâne neclintit”.

Reafirmarea susținerii Ucrainei a fost exprimată când Zelenski a cerut comunității globale să condamne „statul terorist” rus, după descoperirea unui sit de înmormântare în masă și a unor dovezi de tortură în Izium, la câteva zile după ce orașul a fost recucerit de sub controlul armatei ruse.

În discursul său video din seara de 16 septembrie, Zelenski a afirmat că Rusia ar trebui să fie pedepsită cu sancțiuni mai dure. „Există deja dovezi clare de tortură, de tratament umilitor al oamenilor. Mai mult, există dovezi că soldații ruși, ale căror poziții nu erau departe de acest loc, au tras în cei îngropați doar pentru a se distra”, a spus el.

Pe de altă parte, organismul de supraveghere atomică al ONU a declarat că centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, a fost reconectată la rețeaua națională ucraineană după ce una dintre cele patru linii electrice a fost reparată.

În apropiere de orașul Zaporojie, care se află încă sub control ucrainean, Vaticanul a raportat că trimisul papal, cardinalul Konrad Krajewski, a fost ținta unor focuri de armă ușoară în timp ce livra ajutoare umanitare în numele Papei Francisc. Nimeni nu a fost rănit și nu a fost clar de unde au venit focurile de armă.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

XS
SM
MD
LG