Linkuri accesibilitate

NATO și amenințarea rusească: Este oare Marea Britanie veriga slabă? 


Odată cu remarcile ciudate și îngrijorătoare ale ministrului rus al apărării Serghei Șoigu în legătură cu o — aparent inventată — amenințare a unei „bombe murdare” radioactive din partea ucrainenilor, NATO se confruntă cu perspectiva unei agravări a dinamicii conflictului, mai ales dacă se ajunge la folosirea unei asemenea „bombe murdare”, altfel zis o „bombă a teroriștilor”, bombă cu elemente radioactive.

NATO și amenințarea rusească: este oare Marea Britanie veriga slabă? 
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:46 0:00

Acuzații false, care fac parte dintr-un „sistem de dezinformare cum am mai văzut din partea Rusiei”, a spus secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. La fel, Washingtonul, Londra și Paris au anunțat într-o declarație comună că «nimeni nu se va lăsa păcălit» de o asemenea manevră a Moscovei.

Pe acest fundal de agravare potențială a dinamicii conflictului, situația militară a unui membru major al NATO, cum e Marea Britanie, îngrijorează. Echipamentul militar este foarte învechit, iar mult lăudatul proiect al tancurilor Ajax s-a încheiat cu un dezastrul financiare cu pierde de 5,5 miliarde de lire sterline pentru un produs nefuncțional.

Vine apoi chestiunea efectivelor, a trupelor disponibile. Deja in martie anul trecut, Boris Johnson anunțase că va reduce forțele armate cu încă 10.000 de oameni, făcând ca totalul forțelor terestre britanice să scadă la doar 72.000 de oameni, cel mai coborât nivel din ultimii 300 de ani.

În loc de asta, guvernul britanic a anunțat vrea să investească masiv în drone, roboți, AI și cibernetică. Tot așa, unul din proiectele guvernului lui Johnson fusese să mărească cu 40% stocul de ogive nucleare.

După Brexit, și în perspectiva unui nou referendum pentru independență în Scoția, mulți s-au temut că o dezmembrare eventuală a Marii Britanii, ar putea declanșa uriașe probleme de împărțire și redistribuire a resurselor militare britanice. Baze militare și material există și în Scoția și în Irlanda de nord, unde unii politicieni locali insistă că ar prefera să se despartă de Anglia și să rămână în Europa.

Despărțirea de Scoția și eventual Irlanda de Nord ar însemna reducerea spațiului de securitate britanic. Divorțul intra-britanic ar mai însemna, desigur, încă o reducere a efectivelor militare ale Angliei. Deja în situația actuală experții trag de mai mulți ani semnalul de alarmă, întrucât Marea Britanie nu încetează să opereze reduceri în cheltuielile militare, ba chiar guvernul lui David Cameron, cel care a declanșat Brexitul, inițiase o serie de măsuri pentru a reduce — la rândul lui — forțele armate, spune el, la efective de maximum 50.000 de oameni.

Efective atât de reduse, chiar și cum sunt cele actuale, înseamnă că Marea Britanie — sau Anglia, în cazul scindării — n-ar mai fi capabilă să facă față la două conflicte simultan. Ba chiar, un NATO în care armata terestră britanică s-ar reduce la câteva zeci de mii de profesioniști riscă să se arate mai șubred ca oricând.

Ironia este că în 2013 deja, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, declarase cu sarcasm că Marea Britanie nu este câtuși de puțin o mare putere, ci doar o insulă, o insuliță pe care n-o ia nimeni în seamă.

Independența Scoției ar reduce însă Marea Britanie la o jumătate de insulă.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG