Linkuri accesibilitate

NATO și dilema ucraineană


 Bannerul „Direcția NATO” ca simbol al lanțului unității sub sloganul #СкажиУкраїніТак / SayYEStoUkraine / Spuneți DAUcraina / Spuneți DAUcraina, în Piața Sofia din Kiev, 22 ianuarie 2022
Bannerul „Direcția NATO” ca simbol al lanțului unității sub sloganul #СкажиУкраїніТак / SayYEStoUkraine / Spuneți DAUcraina / Spuneți DAUcraina, în Piața Sofia din Kiev, 22 ianuarie 2022

Miniștrii apărării din NATO se reunesc la Bruxelles zilele acestea (14-15 februarie 2023) pentru a discuta intensificarea sprijinului militar pentru Ucraina.

Pe 13 februarie 2023, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat urgența furnizării de tehnologie ofensivă Ucrainei înainte ca Rusia să poată prelua inițiativa pe câmpul de luptă.

„În timpul recentei vizite a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Europa, el a spus: — „Noi nu ne apărăm doar pe noi înșine, ci vă apărăm și pe voi, întreaga Europa”, însă experții militari, economiștii sau politicienii încep să-și pună întrebarea, în mod tot mai mai deschis, dacă acest război nu are cumva un cost politic și economic prea mare pentru populațiile și economiile Europei occidentale.

Mulți dintre cei care participă la această reuniune ministerială a NATO își pun asemenea întrebări despre continuarea războiului în Ucraina și anume: nu costă oare prea mult din punct de vedere economic și politic? Nu ar fi oare timpul să facem concesii pentru a pune capăt acestui război cât mai curând posibil?

Anne Applebaum, jurnalistă vedetă la New York Times și câștigătoare a prestigiosului premiu Pulitzer, și-a pus și ea aceeași întrebare, însă inversând-o. S-a întrebat ce s-ar fi întâmplat dacă Rusia ar fi câștigat. Dacă în Europa și la Casa Albă, am fi avut lideri politici care ar fi cedat în fața lui Putin. În afară de faptul că Zelenski ar fi fost cel mai probabil ucis, el, soția și copiii săi, de către unul dintre comandourile de asasini care îl căutau, dar Kievul ar fi fost cucerit în doar câteva zile, iar soldații ruși "galvanizați" de victorie ar fi ajuns la granițele Poloniei.

Teoria este formulată mai ales de experții polonezi (Anne Applebaum este căsătorită cu fostul ministru polonez de externe și actual europarlamentar Radosław Sikorski): NATO ar fi fost cufundat în haos și occidentalii ar fi fost obligați să cheltuiască și mai multe miliarde de euro decât astăzi, ba char -- teorie extremă -- ar fi trebuit să se pregătească pentru o posibilă invazie a Varșoviei și a țărilor baltice.

Mulți experți susțin această teză. O Rusie înfiptă în granițele Europei ar împinge bugetele europene ale apărării până la nivelurile stratosferice ale Războiului Rece, probabil cu 144 de miliarde de euro în plus. Este mult mai mult decât se cheltuie astăzi pentru Ucraina, iar Statele Unite poartă greul financiar și militar al apărării Ucrainei...

Cum o constată experții NATO, ucrainenii se confruntă cu următoarea ecuație: cum să-și elibereze țara, să alunge armata rusă, dăunând Rusiei cât mai mult posibil, dar evitând cu strictețe să lovească orașele rusești și populațiile lor!

Evitarea unui conflict generalizat are ca rezultat faptul că ucrainenii luptă "cu un braț legat la spate". Exercițiu contorsionist, care are ca rezultat sanctuarizarea de facto, ba chiar la cererea aliaților occidentali, a teritoriului rus (cu excepția părților anexate din teritoriul ucrainean).

Buletine de vot vor interfera cu luptele de pe teren

Apărarea Ucrainei fără a intra în război cu Rusia implică dificultăți extreme pentru ucraineni.

În primul rând, o întârziere importantă în livrarea armelor, între cerere, decizia furnizorilor, pregătirea soldaților care vor folosi aceste arme și sosirea fără incidente a echipamentului pe câmpul de luptă. Acest lucru se verifică cel mai bine cu decizia de livrare a tancurilor. Ele nu vor fi operaționale înainte de luna mai, adică peste două luni. Ele ar fi totuși foarte utile pentru a contracara actuala ofensivă rusă în Donbass.

A doua dificultate, calendarul. De pildă, Joe Biden a anunțat că ar dori ca războiul din Ucraina să se încheie anul acesta. Pentru ce? Pentru că vin alegeri prezidențiale în Statele Unite în 2024, dar și în Rusia și, nu în ultimul rând, în Taiwan. Toate acele buletine de vot vor interfera cu luptele de pe teren. Americanii doresc un război scurt, în vreme ce Putin pariază pe un război de uzură.

Și, în sfârșit, al treilea obstacol: țărilor furnizoare le este tot mai greu să treacă la o economie de război, ceea ce este întotdeauna dificil în timp de pace, pentru că implică o prioritate industrială absolută. Întrucât artileria ocupă un loc foarte important în luptele actuale, nevoile ucrainene de obuze, care ar fi de ordinul a 5.000 pe zi, depășesc capacitățile de producție actuale ale Occidentului.

Conferința de presă a secretarului general NATO poate fi urmărit aici cu întrebările presei.

Transcrierea conferinței de presă poate fi găsită pe site-ul NATO.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG