Linkuri accesibilitate

NATO și „Domul de fier” israelian al Germaniei


Sistemul israelian de apărare „Domul de fier” interceptează o rachetă trasă din Fâșia Gaza, 17 mai 2021.
Sistemul israelian de apărare „Domul de fier” interceptează o rachetă trasă din Fâșia Gaza, 17 mai 2021.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct

„Germania ia măsuri.” După ce și-a mărit bugetul militar și a început sa trimită arme în Ucraina, încălcând o veche politică ce data de la al Doilea Război Mondial, Germania ia acum în considerare achiziționarea unui scut antirachetă, conceput de Israel, asemănător cu ceea ce statul evreu numește „Domul de fier”, relatează Süddeutsche Zeitung, care reia dezvăluirile părții israeliene revelate de tabloidul Bild.

Deși achiziționarea unui astfel de sistem de apărare – numit Arrow-3 – nu a fost încă confirmată oficial, partidul cancelarului social-democrat Olaf Scholz ar fi în favoarea acestuia, la fel ca o parte importantă a clasei politice germane, inclusiv din opoziție.

În Germania, războiul a spulberat decenii de certitudini. „În urmă cu un an, am fi râs în fața susținătorilor înființării unui sistem antirachetă în Germania, analizează cotidianul din München, Süddeutsche Zeitung. Dar mentalitățile se schimbă rapid atunci când un autocrat [precum Vladimir Putin] își atacă brutal vecinii.”

Berlinul rămâne însă opus instituirii unui embargo total asupra gazelor și petrolului rusești, dar „în ceea ce privește apărarea, există o adevărată răsturnare politică”. Au trecut vremurile pacifismului și dependenței de scutul nuclear american: guvernul german vrea să-și ia propria securitate și pe cea a Europei, în propriile mâini. El este chiar gata să plătească aproape 2 miliarde de euro pentru acel sistem antirachetă.

Este vorba in realitate de o nouă strategie militară la scară europeană, încurajată și de NATO. În doar câteva săptămâni, schimbarea de strategie a Berlinului a devenit foarte concretă. La mijlocul lunii martie, Germania a decis să cumpere avioane de luptă americane F-35. „După această comandă, scutul antirachetă Arrow ar fi al doilea proiect militar de anvergură care nu ar rezulta dintr-o planificare îndelungată, din corecții, re-planificări și o explozie a costurilor”, asigură Süddeutsche Zeitung.

Arrow-3 ar fi o achiziție „direct de la raft”, un sistem de apărare care a fost deja dezvoltat, testat și dovedit de mult timp de către Israel. Pentru germani, achiziționarea unui astfel de dispozitiv defensiv „ar fi orice altceva decât un semnal rău pentru aliații europeni”. Dimpotrivă: Arrow-3 ar face posibilă interceptarea rachetelor trase din Rusia către Germania, dar și către țările baltice sau Polonia, cu toatele membre și în UE, dar și in NATO. „Asta înseamnă că acest scut defensiv ar putea ajuta și țările situate pe flancul de est să facă parte dintr-o strategie militară mai europeană, mai putin dependentă de SUA”.

„Acest tip de prevederi de răspundere extinsă este deosebit de potrivit pentru Germania, din cauza istoriei țării [trecutul său nazist] și având în vedere situația europeană actuală”, precizează cotidianul.

Cererile pentru instituirea unei adevărate apărări europene comune s-au înmulțit într-adevăr în UE, sprijinite în asta și de NATO și de Statele Unite, de la invazia rusă a Ucrainei încoace.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG