Linkuri accesibilitate

NATO anunță la București sprijin sporit pentru Ucraina, dar insistă că este o «alianță defensivă»


Scretarul de Stat american Antony Blinken discută cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba la reuniunea miniștrilor de externe NATO, București, 30 noiembrie 2022.
Scretarul de Stat american Antony Blinken discută cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba la reuniunea miniștrilor de externe NATO, București, 30 noiembrie 2022.

Reuniunea de două zile a miniștrilor de externe din NATO de la București, 29-30 noiembrie, a fost mai mult una politică, pentru a arăta soliditatea Alianței, mai degrabă decât una cu ferme decizii concrete și cifrate.

NATO anunță la București sprijin sporit pentru Ucraina, dar insistă că este o «alianță defensivă»
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:44 0:00

Cei 30 de miniștri de externe au discutat formele și amploarea sprijinului care urmează să fie acordat pe mai departe Ucrainei, pentru a-i ajuta pe ucraineni să facă față a ceea ce șeful civil al Alianței, Jens Stoltenberg, a numit o manieră a Rusiei de a se folosi de vremea de iarnă ca de „o armă de război”.

Moldova, Georgia, Bosnia-Herțegovina

La această reuniune a Consiliului Atlanticului de Nord în formatul miniștrilor de externe, la care s-au alăturat miniștrii de externe ai Finlandei și Suediei, au mai participat și miniștrii de externe ai Bosniei, Georgiei și Moldovei. Cu acestea două din urmă, NATO a discutat presiunile crescânde și amenințările din partea Rusiei.

Moldova, reprezentată de ministrul de externe Nicu Popescu, a participat pentru prima dată la o asemenea reuniune și a primit asigurări din partea NATO că integritatea sa teritorială este recunoscută și că guvernul pro-european de la Chișinău poate conta pe tot sprijinul Alianței, fără ca asta să pună în cauză statutul său de țară neutră.

Dar si o țară din Balcani ca Bosnia este, de pildă, supusă unor mari presiuni din partea Rusiei - cum a spus-o șefa diplomației bosniace Bisera Turković . Este vorba în primul rând de politicieni sârbi din parlamentul Bosniei și din conducerea colectivă a țării, pe care ea nu i-a numit, și care se activează în favoarea Rusiei.

Miniștrii au discutat însă în primul rând despre creșterea asistenței militare pentru Ucraina, inclusiv apărare aeriană, muniție, combustibil, medicamente și echipament de iarnă.

Secretarul de Stat de la Washington Antony Blinken a anunțat o asistență financiară semnificativă pentru Ucraina în cursul întâlnirii, inclusiv un fond special de 53 de milioane de dolari pentru achiziționarea de echipamente de rețea electrică pentru Ucraina.

NATO nu trebuie să permită Rusiei să câștige

Înainte de întâlnire, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a reiterat că NATO este pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul său.

Șeful NATO a insistat însă că alianța nu participă la acest conflict, nu este un co-beligerant, ci că statele membre în NATO oferă Ucrainei un sprijin individual fără precedent pentru a se putea apăra de Rusia.

„Într-adevăr, cu toții plătim un preț ridicat pentru războiul Rusiei din Ucraina, dar prețul pe care îl plătim este în bani, în timp ce Ucraina plătește cu sânge”, a spus Stoltenberg.

NATO nu trebuie să permită Rusiei să câștige, pentru că ar însemna că Putin și alți lideri autoritari ar deveni mai porniți să folosească violența pentru a-și atinge obiectivele, adăugând că „nu poate exista pace durabilă dacă opresorul câștigă”.

„Știm că majoritatea războaielor se termină la masa de negocieri, dar ceea ce se întâmplă la masa de negocieri este indisolubil legat de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă”, a spus șeful NATO.

Aliații sunt hotărâți să mențină un „dialog constructiv” cu Pekinul

În margine reuniunii, Suedia și Finlanda au făcut progrese importante către un acord cu Turcia privind admiterea țărilor nordice la NATO, cum a declarat ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom.

Au mai fost discutate și relațiile cu China, secretarul de stat al SUA Blinken declarând că aliații sunt hotărâți să mențină un „dialog constructiv” cu Pekinul.

În concluzia finală se scrie: «NATO este o alianță defensivă. NATO va continua să își protejeze populația și să apere în permanență întreaga suprafață a teritoriului aliat. Acest fapt corespunde abordării noastre de 360 de grade împotriva oricărei amenințări și provocări. Condamnăm toate formele de terorism și suntem solidari cu Turcia, care își plânge decesele survenite din recentul atac terorist oribil. Ne confruntăm cu amenințări și provocări ale actorilor autoritari și concurență strategică din toate direcțiile.

Pe fondul celei mai grave amenințări asupra securității euro-atlantice din ultimele decenii și conform cu conceptul strategic, implementăm o nouă linie de bază în postura de descurajare și defensivă prin întărirea acesteia și prin dezvoltarea continuă a forțelor și capacităților robuste, pregătite de luptă.

Toți acești pași vor întări substanțial apărarea NATO. Rămânem angajați să ne pregătim pentru atacurile ostile asupra infrastructurii critice a Aliaților, să le descurajăm și să ne apărăm împotriva acestora. Orice atac împotriva Aliaților va fi contracarat cu un răspuns unitar și hotărât. Suntem uniți și solidari și ne reafirmăm legătura transatlantică rezistentă dintre națiunile noastre. Vom continua să luptăm pentru pace, securitate și stabilitate în întreaga zonă euro-atlantică.»

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG