Linkuri accesibilitate

NATO după decizia SUA de a se retrage din tratatul „Cer Deschis”


Președintele SUA, Donald Trump în vizită la Uzinele Ford
Președintele SUA, Donald Trump în vizită la Uzinele Ford

Ambasadorii ţărilor membre NATO s-au reunit de urgență, vineri, după anunţarea retragerii SUA din tratatul internaţional „Cer Deschis”.

Washingtonul a anunțat joi retragerea din tratatul ”Cer Deschis”, semnat cu alte peste 30 de ţări (printre care și România) și care permite efectuarea unor zboruri de observație neînarmate deasupra țărilor semnatare.

NATO după decizia Statelor Unite de a se retrage din tratatul Cer deschis
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct

Donald Trump a motivat decizia prin aceea că Rusia ar încălca acordul. Retragerea Statelor Unite din tratat urmează să fie „efectivă în termen de şase luni”.

Administrația Trump a argumentat nu doar că Rusia ar încălca acordul, dar și că imaginile colectate prin acele zboruri permise pe bază de reciprocitate pot fi obţinute mai rapid şi prin costuri mai mici prin sateliţi.

Tratatul are o lungă istorie. Președintele Dwight Eisenhower propusese încă din 1955 ca Statele Unite şi URSS să efectueze zboruri de recunoaştere pe bază de reciprocitate, dar ideea a fost respinsă atunci de Moscova.

De îndată ce Trump a anunțat că se retrage din tratat, Moscova a denunţat gestul, spunând că este o „lovitură” dată securităţii europene. Tot așa, zece țări europene, cu toatele membre în NATO, au anunțat că regretă decizia SUA de a se retrage din Tratatul Cer Deschis, printre ele numărându-se Franţa, Germania, Belgia, Olanda și Spania.

Tratatul nuclear START

În același timp, Donald Trump a lăsat de înțeles că ar fi dispus să ceară o prelungire a noului tratat nuclear START, semnat cu Rusia, atunci când acesta va expira, anul viitor. Acest nou tratat nuclear START, care limitează numărul de focoase nucleare și care permitea inspecții reciproce, a fost semnat în 2010. El va expira în februarie 2021, în cazul în care cele două părți nu decid să-l prelungească automat cu încă cinci ani.

Deocamdată, o oarecare confuzie continuă să plutească în jurul prelungurii tratatului START, deoarece Trump cere ca el să includă și China.

China, însă, al cărei arsenal nuclear este foarte redus comparat cu cel al Rusiei sau SUA, a tot repetat că nu este interesată de tratat, iar asta deja înainte de tensiunile actuale legate de coronavirus, care ar putea duce la un nou ”război rece” cu Washingtonul.

Până acum, Putin a dat de înțeles că este de acord cu prelungirea acordului nuclear START, dar asta era înainte ca SUA să se retragă din acordul „Cer Deschis”.

Nu este prima oară că Donald Trump retrage SUA dintr-un important acord internațional. Anul trecut, el s-a retras din acordul cu Rusia privind forțele nucleare cu rază de acțiune intermediară.

Acordul „Cer Deschis”

George H.W. Bush a fost cel care a reluat, în mai 1989, ideea lui Eisenhower de a propune un acord care să permită zboruri de observație neînarmate deasupra țărilor semnatare. Tratatul a intrat în vigoare în ianuarie 2002.

În prezent, 35 de țări participă la acest tratat. În afară de SUA şi Rusia, la tratat participă: Bielorusia, Belgia, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Canada, Croaţia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Ucraina şi Ungaria.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG