Linkuri accesibilitate

NATO promite „sprijin individualizat” Moldovei și altor țări partenere


Reuniunea ministerială NATO la București. Reprezentată de ministrul de externe, Nicu Popescu, Republica Moldova este singura țară invitată la reuniune, care nu și-a exprimat vreodată dorința să adere la NATO
Reuniunea ministerială NATO la București. Reprezentată de ministrul de externe, Nicu Popescu, Republica Moldova este singura țară invitată la reuniune, care nu și-a exprimat vreodată dorința să adere la NATO

Miniștrii de externe din NATO au promis un „sprijin individualizat” mai puternic pentru Republica Moldova și alte două „țări partenere”, pe care le găzduiesc la reuniunea lor din 29-30 noiembrie la București.

La reuniune axată pe sprijinul pentru Ucraina invadată de Rusia, R. Moldova a fost invitată ca țară parteneră a Alianței Nord Atlantice, alături de Georgia și Bosnia-Herțegovina, iar o sesiune specială dedicată acestora este programată pentru 30 noiembrie.

„Salutăm întâlnirea noastră cu miniștrii de externe ai partenerelor NATO - Bosnia-Herțegovina, Georgia și Republica Moldova - în timp ce NATO își întărește sprijinul individualizat pentru consolidarea integrității și rezilienței lor, pentru dezvoltarea capabilităților și menținerea independenței lor politice”, se spune în declarația reuniunii NATO difuzată în prealabil, pe 29 noiembrie.

În același paragraf al declarației, se spune că NATO își menține cu fermitate angajamentul față de politica ușilor deschise și este reafirmată decizia summit-ului de la București din 2008, când a fost recunoscute aspirațiile de aderare ale Ucrainei și Georgiei.

Dintre toate țările invitate la reuniunea ministerială NATO din 29-30 noiembrie, la București, numai R. Moldova nu și-a exprimat dorința să adere la Alianța Nord Atlantică, insistând pe statutul de neutralitate prevăzut de constituția moldoveană.

Miniștrii de externe din NATO au condamnat încă o dată invazia rusească în Ucraina, care „amenință pacea, securitatea și prosperitatea euroatlantică”, și au asigurat că NATO va sprijini Ucraina contra invaziei rusești „atât cât va fi necesar”.

XS
SM
MD
LG