Republica Moldova a obținut anul trecut statutul de candidat la Uniunea Europeană, iar programe de dezvoltare profesională în serviciul public sunt tocmai specificul unei asemenea cooperări cu UE.
Toate acestea în condițiile în care se pune permanent întrebarea: cât de pregătită este UE pentru a sprijini o țară candidată care se confruntă cu o campanie de destabilizare dusă de Moscova?
UE oferă deja fonduri Moldovei – 13 milioane de euro pentru a ajuta civilii care fug de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și 150 de milioane de euro în împrumuturi și granturi. Moldova este, de asemenea, văzută ca un partener cheie în gestionarea fluxurilor migrației, primind ajutor permanent și de la Frontex, structura UE de pază a frontierelor.
Iată însă că și NATO oferă Moldovei asemenea programe. Marți, 28 februarie, NATO și Republica Moldova au lansat oficial un program de dezvoltare profesională pentru funcționarii publici și instituțiile din sectorul de securitate și apărare. Cu această ocazie au fost reuniți oficiali moldoveni, echipa Biroului de Legătură NATO de la Chișinău, reprezentanți ai Aliaților și țărilor partenere și reprezentanți ai societății civile.
Șefa biroului de legătură al NATO, Michaela Šimáková, a declarat atunci că programul marchează un nou pas în parteneriatul de lungă durată al Moldovei cu Alianța: „Acest program va marca o diferență reală pentru Republica Moldova. A fost creat la cererea autorităților țării și conceput pentru a răspunde nevoilor acestora.”
Secretarul din cadrul Cancelariei de Stat, Adrian Băluțel, a declarat cu această ocazie: „În contextul actual și ținând cont de lecțiile învățate din crizele recente, securitatea trebuie considerată dintr-o perspectivă holistică. Acest program va ajuta Republica Moldova să-și consolideze mijloacele și să coordoneze mai bine acțiunea instituțiilor sale în domeniul securității.”
Programul de dezvoltare profesională oferit de NATO luna aceasta Moldovei caută să dezvolte competențele personalului civil și ale instituțiilor publice din sectorul de apărare și securitate. Înființat la solicitarea Republicii Moldova, acest program acoperă o întreagă gamă de activități (formare, programe de pregătire, stagii și vizite de studiu) prin care beneficiarii își vor putea îmbogăți abilitățile și vor dobândi experiență. Aceste activități sunt organizate de Biroul de Legătură al NATO, în strânsă coordonare cu instituțiile Chișinăului.
NATO finanțează programul prin Fondul fiduciar pentru consolidarea capacităților de apărare, care este sprijinit de aliați și țări partenere, inclusiv Germania, Luxemburg, Polonia, Regatul Unit, Slovacia, Cehia, Finlanda, Suedia și Elveția.
În luna mai anul trecut, la exact trei luni de la declanșarea invadării eșuate a Ucrainei de către Putin, ministra de externe de atunci a Marii Britanii afirma deja că că Republica Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardelor NATO”.
Asta a declanșat atunci un refuz politicos de la Chișinău: „Cooperarea Republicii Moldova cu NATO se desfăşoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, iar unul dintre elementele centrale ale acestei cooperări are la bază respectarea principiului neutralităţii constituţionale a Republicii Moldova de către toţi actorii vizaţi”, declarase de îndată fostul purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, Daniel Vodă.
Autorităţile Republicii Moldova „promovează o agendă transparentă, cunoscută cetăţenilor şi partenerilor noştri. Totodată, ţinem să reamintim faptul că cooperarea noastră cu NATO se desfăşoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, principalul instrument al acestei cooperări fiind Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP)”, a subliniat atunci purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.