Linkuri accesibilitate

Navalnîi spune că va fi transferat într-o celulă cu cel mai strict regim de detenție pentru 12 luni


Aleksei Navalnîi, în detenție, 23 august 2023
Aleksei Navalnîi, în detenție, 23 august 2023

Opozantul rus Aleksei Navalnîi spune că va fi transferat într-o celulă de izolare cu cele mai stricte condiții de detenție pentru un an de zile.

„Imediat după apelul meu, am fost dus în fața unei comisii care m-a anunțat că, din cauza faptului că sunt incorigibil, voi fi transferat într-o «EPKT» pentru o perioadă de 12 luni”, a scris Navalnîi, pe 27 septembrie, într-o postare pe X, fostul Twitter, referindu-se la celulele considerate în general ca având cele mai dure condiții de detenție.

„Un an de EPKT este cea mai severă pedeapsă posibilă în toate tipurile de închisori”, a spus el.

Nu este clar dacă pedeapsa va fi executată într-o închisoare cu regim special sau în închisoarea de maximă securitate IK-6, aflată la 250 de kilometri est de Moscova, unde este deținut în prezent.

În mai puțin de un an, Navalnîi a fost plasat de douăzeci de ori în diferite tipuri de celule de izolare, iar apropiații săi spun că starea sa de sănătate s-a deteriorat.

Pe 26 septembrie, Curtea de Apel a respins recursul lui Alexei Navalnîi împotriva condamnării sale la 19 ani de închisoare pentru „extremism”.

În luna august, un tribunal din Moscova l-a găsit pe Navalnîi vinovat de crearea unei comunități extremiste, de îndemn la extremism și de finanțarea acestuia, condamnându-l pe opozant la 19 ani de închisoare într-o colonie cu regim special. Aceasta presupune cel mai înalt grad de izolare: pe an, condamnatul are dreptul la doar două vizite scurte și una mai lungă, un pachet și un colet poștal.

După ce sentința va intra în vigoare, Navalnîi urmează să fie trimis într-o colonie cu regim special - în Rusia există doar câteva de acest fel, unde sunt deținute persoanele condamnate la închisoare pe viață, precum și recidiviștii periculoși.

Navalnîi, care ispășește deja o condamnare pentru „fraudă”, a numit noua sentință drept o răzbunare politică pentru îndelungata sa luptă împotriva liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, și a elitelor politice corupte din Rusia. Navalnîi respinge toate acuzațiile care i se aduc , iar numeroase organizații pentru drepturile omului l-au recunoscut ca fiind un deținut politic.

XS
SM
MD
LG