Linkuri accesibilitate

Documentele secrete ale Pentagonului: Nu sunt anticipate negocieri de pace ruso-ucrainene în 2023


Conform documentelor secrete ajunse online, anul acesta nu sunt anticipate convorbiri de pace între Rusia și Ucraina „în niciun scenariu”
Conform documentelor secrete ajunse online, anul acesta nu sunt anticipate convorbiri de pace între Rusia și Ucraina „în niciun scenariu”

În timp ce autoritățile americane au de-acum un suspect principal, în scurgerea de documente secrete, analiști continuă să se concentreze asupra unora dintre acestea.

Este analizată, de exemplu, ideea că anul acesta nu sunt anticipate convorbiri de pace între Rusia și Ucraina, ceea ce ar însemna prelungirea conflictului cel puțin până în 2024.

Documentele secrete ale Pentagonului: Nu sunt anticipate negocieri de pace ruso-ucrainene în 2023
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct

Într-o analiză devenită publică a Agenției pentru Analiză Militară se arată că nici una dintre părți nu are câștig de cauză în război, dar că ambele refuză să negocieze. Documentul arată că chiar dacă Ucraina preia o parte semnificativă a teritoriului ocupat și produce pierderi nesustenabile forțelor ruse, serviciile de informații americane nu cred că asta va duce la convorbiri de pace. „Negocieri care să încheie conflictul nu sunt probabile în 2023, în toate scenariile luate în considerare” – se arată în documentul care nu fusese făcut public anterior.

Această analiză ar putea impulsiona pe criticii războiului din Occident care arată că Statele Unite și China și alte puteri ar trebui să facă ceva pentru ca Kievul și Moscova să se angajeze în negocieri. Întrebată în legătură cu analiza serviciului de informații al armatei, o oficialitate americană a spus că decizia de a negocia sau nu aparține doar președintelui Zelenski și poporului ucrainean, administrația nedorind să se amestece. Washingtonul va continua să îi sprijine pe ucraineni pentru a le întări poziția la masa negocierilor, când vor dori să negocieze.

Acel text arată de asemenea că după toate probabilitățile cele două părți vor obține doar câștiguri teritoriale „marginale”, anul acesta, ca o consecință a faptului că forțele militare angajate în lupte sunt insuficiente și la fel și muniția. Pentru ucrainieni, un război de uzură ar antrena frustrare în țară și critici în legătură cu maniera în care campania este condusă, ceea ce ar putea duce la schimbări de personal, neprezizându-se dacă lideri militari sau civili.

Zelenski este foarte popular dar există conflicte între biroul său și cel al șefului forțelor armate, generalul Valeri Zalujni. Un blocaj în război ar impune probabil mobilizare generală în Ucraina, ancipează documentul. În plus ucrainienii ar putea lovi mai des pe teritoriul Rusiei ceea ce îngrijorează la Washington, putând oferi un pretext pentru escaladare.

XS
SM
MD
LG