Linkuri accesibilitate

Neimplicare feciorelnică


Vasile Botnaru în studioul Europei Libere la Chișinău

Un minut și un comentariu electoral...

Degeaba se ferește președintele Igor Dodon de campania electorală, dacă vine campania peste el. Vine violent ca o tornadă, care îi suflă portretul de pe panourile publicitare lăsând doar steaua călăuzitoare. Ori, dimpotrivă, se strecoară hoțește, dinspre Tiraspol, ca dihorul în coștereață*. Sau ca negura care l-a împiedicat să ia cursa obișnuită de la Moscova.

Un minut cu Vasile Botnaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00
Link direct


Noroc de gestul mărinimos al omologului său de la Kremlin care i-a pus la dispoziție un avion mai special cu piloți mai risky. Nu am eu atâta imaginație ca să îmi inchipui ce figură trebuia să fi afișat IND(odon) ca să-l înduioșeze pe VVP(utin). Important e că ploconirea și-a făcut efectul și președintele moldovean a ajuns teafăr la destinație, cu mai mult noroc decât un președinte polonez care se pornise la Smolensk, să nu fie de măsură.

Fericit că a economisit și niște bani**, i-a recompensat pe tchkalovii*** lui Putin cu șampanii (cumpărate la aeroport din “dutifriurile” lui Șor?) după care a reluat conducerea statului moldovenesc în cel de-al 660-lea an de existență.

Dar, ca să nu i se urce la cap prietenia cu stăpânul Kremlinului, un canal rusesc de televiziune**** a luat în băscălie audiența la Putin. Glumițele au avut un puternic iz electoral, un fel de melanj de Krasnaya Moskva cu votcă Stolicinaya. Trimiterea la viitoarea gubernie moldovenească pe care o va conduce Dodon, sau la cele 65 la sută din populația Republicii Moldova care vor avea bilet în rai pentru că îl adoră pe Putin, divulgă arsenalul pe care probabil îl are pregătit Kremlinul ca să intre în faza decisivă***** a bătăliei electorale de la Chișinău. De partea lui Dodon, dar fără să-i afecteze pretinsa neimplicare de fată mare.

*Mai întâi Moskova blagoslovește reprezentanța diplomatică a regiunii transnistriene, după care, din a doua țeavă, trage o dublă vânătoreasă președintele regiunii secesioniste, nerecunoscute în vorbe de Lavrov, dar sprijinite în fapte de Medvedev&K. Cică Krasnoselski „decretează”: Varnița nu le aparține urmașilor lui Ștefan cel Mare, ci strănepoților lui Suvorov.

**2.000x12 persoane din delegație, socoteală prezentată în declarațiile de presă ale președintele Dodon

*** https://fr.wikipedia.org/wiki/Valeri_Tchkalov

**** Nu un canal oarecare, ci NTV, ale cărei programe sunt retransmise pe teritoriul R.Moldova de un simpatizant al socialiștilor moldoveni, deci un auditoriu țintit cu premeditare


***** Reportajul din emisiunea infatigabilului telepropagandist Vl.Soloviov operează cu argumentul dintotdeauna al Kremlinului despre calea europeană „aducătoare de sărăcie și război”, pe care înaintează Ucraina lui Poroșenko, pe contrasens cu alternativa de la Răsărit „aducătoare de belșug și pace”. Parlamentul de la Chișinău, zice Soloviov, gură de aur, calcă pe grebla ucraineană, în timp ce președintele Dodon e băiatul cel bun. După care televedeta face cu smerenie semnul crucii peste gura-i de aur jurându-se că nicidecum nu vrea să impună nimănui punctul „său” de vedere

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG