Linkuri accesibilitate

Nemulțumiri ale dreptei bulgare față de vizita la Moscova a președintei Parlamentului


Țveta Karaiancheva cu ministrul de externe rus Sergei Lavrov la Moscova
Țveta Karaiancheva cu ministrul de externe rus Sergei Lavrov la Moscova

Controversata vizită a președintei legislativului, Țveta Karaianceva, la Moscova provoacă tensiuni la Sofia.

Liderii opoziției de dreaptă sunt nemulțumiți de idea ca Bulgaria să devină o punte în relațiile între Uniunea Europeană și NATO, pe de o parte și Rusia, pe de alta, lansată de președinta Parlamentului la întâlnirile sale cu primul ministru Dmitri Medvedev, ministrul de externe Serghei Lavrov și președintei Dumei de stat Valentina Matvienko. Karaianceva a declarat că Rusia are un loc special în dialogul internațional.

Dreapta a criticat și propunerea președintei ca experți ruși să participe la întreținerea avioanelor de luptă Su-25 chiar dacă ea va fi efectuată la uzina „Avionams” de la Plovdiv.

Țveta Karaianceva și-a exprimat dorința ca Rusia să participe la realizarea CAE Belene. Ea a constatat dezvoltarea pozitivă a relațiilor bilaterale în ultimii ani.

Liderii dreptei bulgare au criticat idea de a fi intensificate legăturile între cele două parlamente prin organizarea de mese rotunde și conferințe, amintind de sancțiunile europene.

Serghei Lavrov a anunțat că bursele pentru studenții bulgari vor crește de la 225 la 300 de euro. Studenții vor primi dreptul de a lucra legal în timpul studiilor. Lavrov a adresat o invitație viceprim-ministrului și ministru bulgar de externe Ekaterina Zaharieva de a vizita Moscova.

Pragmatismul în relațiile bilaterale a stat la baza reînnoirii activității Comisiei interguvernamentale de colaborare, a spus Karaianceva.

Liderii ruși au salutat dorința Sofiei de a asigura tranzitul de gaze de la gazoductul „Turk Stream” spre Europa Centrală. Președinta Parlamentului a subliniat că proiectul va corespunde Pachetului energetic 3 al UE.

Lavrov a subliniat colaborarea bilaterală foarte bună în prelungirea duratei de funcționare a reactoarelor 5 și 6 de la CAE Kozlodui. Bulgaria a invitat concernul „Rosatom” să participe la procedura de alegere a unui investitor strategic în proiectul nuclear Belene.

XS
SM
MD
LG