Linkuri accesibilitate

Netaniahu — extrema dreaptă conduce Israelul, pe când musulmanii francezi îl dau în judecată pe Houellebecq


Michel Houellebecq. AFP photo / FABRICE COFFRINI
Michel Houellebecq. AFP photo / FABRICE COFFRINI

In ultima revista a presei pe anul acesta, alături de extrase din tot ce găsim mai important în ziarele dimineții, mai trecem în revistă și predicțiile pentru anul 2023 oferite — numai pe jumătate în glumă — de către săptămânalul politico-satiric francez Charlie Hebdo.

Deocamdată, iată temele zilei în presă:

Bombardamente rusești „masive” asupra Kievului și a altor orașe

Kievul a denunțat încă de joi dimineața bombardamentele „masive” cu rachete rusești, joi dimineață, asupra mai multor orașe din țară, inclusiv în capitală Kiev.

În Franța, Libération analizează feluritele campanii și contra-campanii de informare-dezinformare: „Inamicul atacă Ucraina pe mai multe fronturi, cu rachete de croazieră trase de pe avioane și nave din Marea Neagră”, anunțaseră Forțele Aeriene ale Kievului pe rețelele de socializare.

Mai precis: „În jurul orei șapte dimineața, detaliază Army Inform, site-ul de informații al armatei ucrainene, inamicul a atacat Ucraina cu rachete de croazieră Kh-101 și Kh-555 de la bordul bombardierelor strategice Tu-95MS din Volgodonsk, în regiunea Rostov, și din nordul Mării Caspice, precum și cu rachete de croazieră Kalibr, trase de pe navele de război din Marea Neagră.” „În total, scrie site-ul, rușii au tras 69 de rachete”, în timp ce majoritatea presei ucrainene și occidentale au menționat inițial cifra de 120. „Cincizeci și patru au fost distruse”.

Israel: Proteste împotriva extremei drepte în fața parlamentului (Knesset) după prezentarea noului guvern al lui Netaniahu

Cum o remarcă, la Paris, Le Monde, noua coaliție guvernamentală israeliană, anunțată joi de Beniamin Netaniahu, oferă locuri de onoare în guvern suprematiștilor ultra-ortodocși și de dreapta, care intenționează să slăbească sistemul judiciar și să extindă coloniile în teritoriile palestiniene.

Inculpat pentru corupție în mai multe afaceri aflate la tribunal sau sub anchetă, Netaniahu, liderul partidului Likud (dreapta conservatoare și naționalistă) a fost înlăturat de la putere în iunie 2021 de către o coaliție disparată, astăzi dizolvată, dar a promis că va reveni la putere prin alierea cu extrema dreaptă. După modelul coaliției reunite de septuagenar, guvernul prezentat joi este cel mai de dreapta din istoria Israelului.

Cum o detaliază Le Monde, suprematiștii evrei și aliații ultra-ortodocși au primit poziții-cheie. Itamar Ben Gvir, deja condamnat pentru incitare la ură și sprijin pentru o organizație teroristă, devine ministru al Siguranței Publice. Ultra-naționalistul religios Bezalel Smotrich, numit la finanțe, va administra și așezările evreiești din teritoriile ocupate. Aceștia sunt doi oameni cunoscuți pentru remarcile lor anti-palestiniene și pentru poziția lor favorabilă anexării unei părți din Cisiordania.

În cadrul Likudului, partidul conservator al lui Netaniahu, Yariv Levin, fost președinte al Knessetului, moștenește ministerul justiției. Yoav Galant, apropiat al premierului și fostul comandant al regiunii din sud, este numit la apărare. Eli Cohen, fost ministru de informații, care jucase un rol important în normalizarea relațiilor dintre Israel și țările arabe, devine șeful diplomației. Ron Dermer, fost ambasador al Israelului în Statele Unite, primește ministerul afacerilor strategice.

Predicțiile Charlie Hebdo pentru 2023

Mai multe mari publicații oferă predicții pentru anul ce va veni. The Atlantic oferă astfel un podcast realizat de Rebecca Rashid și numit simplu: How to Build a Happy Life. Este o parte dintr-o serie care îmbină datele științifice cu instantanee ale experienței umane pentru a-i ajuta pe ascultători să-și găsească o cale către o existență mai împlinită.

În Franța, Charlie Hebdo începe predicțiile pentru 2023 printr-o demolare în regulă a astrologiei, care are și astăzi o rubrică rezervată până și în multe publicații serioase, generaliste, din peisajul mass-media.

Scrie Charlie Hebdo: «Ar fi frumos — un astrolog care prezice cu adevărat viitorul. Acest lucru ar face posibilă luarea măsurilor adecvate înainte de o pandemie sau evacuarea populațiilor atunci când se apropie un tsunami. Din păcate, niciun astrolog nu a anticipat vreodată cel mai mic eveniment. Cu toate astea, acești șarlatani se bucură în continuare de succes, la fel ca întotdeauna. Anterior foarte prezenți pe canalele de televiziune, ei sunt acum de găsit preponderent pe internet.

Zeci de studii au demonstrat că nu există nici cea mai mică legătură între semnele astrologice și trăsăturile de caracter. Iată, un exemplu de actualitate: zodia lui Vladimir Putin este Balanța, care, potrivit ghicitorilor semnelor cerului, ar fi... un semn de pace și armonie!»

Printre predicțiile anului 2023 oferite de Charlie Hebdo (fiecare însoțită, în ediția pe hârtie a publicației, de o caricatură foarte sugestivă), aflăm că anul următor scriitorul Michel Hoellebecq, după ce se va radicaliza, îl va decapita, urmând ritualul teroriștilor fanatici islamiști, pe filozoful Michel Onfray. Iată de ce:

„Provocare la ură împotriva musulmanilor”: marea moschee din Paris depune plângere împotriva lui Michel Houellebecq

Rectorul respectivei instituții religioase din Paris a anunțat că a depus o plângere împotriva scriitorului Michel Houellebecq pentru remarcile sale despre musulmanii francezi publicate în noiembrie în revista Front Populaire și considerate „scandaloase și inacceptabile”.

Marea moschee din Paris se referă mai ales la o „conversație lungă” dintre Michel Houellebecq și fondatorul acestei reviste „antisistem”, filosoful Michel Onfray, publicată în luna noiembrie. Plângerea penală, semnată de rectorul moscheii Chems-Eddine Hafiz, citează un fragment: „Când teritorii întregi din Franța se află sub control islamic, cred că vor avea loc acte de rezistență. Vor fi atacuri și împușcături în moschei, în cafenelele frecventate de musulmani, pe scurt ca la atentatele din Paris, însă pe dos.»

Antieuropeană fără nuanțe, revista se ocupă mai ales de ceea ce consideră a fi «amurgul Occidentului». Fondatorul, Michel Onfray, odinioară gânditor provocator și exeget libertarian al lui Nietzsche, Camus și al „gândirii de amiază“, s-a văzut deja, datorită anti-occidentalismului său absolut, citat aprobator de către Statul Islamic și ideologii acestuia.

(Am mai scris aici și aici: despre deriva lui Michel Onfray și a dușmanilor din interior ai societății deschise occidentale.)

„Dorința populației native (de souche) franceze nu este ca musulmanii să se asimileze, ci ca ei să înceteze să-i jefuiască și să-i atace. Sau, altfel, o altă soluție, ca ei să plece”, spune autorul romanului Soumission (care a numit deja islamul “religia cea mai cretină”), o ficțiune care înfățișează venirea la putere în Franța a unui președinte islamist.

Aceste remarci, considerate „pripite” și „inacceptabile”, care echivalează cu a spune că „musulmanii nu sunt francezi adevărați”, ar fi, potrivit instituției religioase musulmane, „o incitare la ură împotriva musulmanilor” și „un apel la respingerea și excluderea populației musulmane în ansamblu”.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG