Linkuri accesibilitate

Nevoia de taxiuri, dar nu de orice taxiuri!


Protestul taximetriștilor, Chișinău, 24 ianuarie 2022.

Că după scumpirile recente vor veni alte scumpiri sau alte revendicări de a scumpi ceva era de domeniul evidenţei. Şi, iată, Asociația Transportatorilor Auto în Regim de Taxi a avertizat că serviciile de taximetrie pot fi perturbate în Chișinău din cauza scumpirii bruște a gazului metan folosit în calitate de carburant, dar și din cauza unei legislații care permite unor platforme online străine, înregistrate în Rusia, să monopolizeze piața. Iar luni mai mulţi taximetrişti au protestat în faţa guvernului.

Trebuie spus răspicat că avem nevoie de taxiuri, că mai cu seamă în pandemie taxiurile au devenit o alternativă la troleibuze şi autobuze, oferind parcă mai multă protecţie şi siguranţă. Aş pune accentul însă pe cuvântul PARCĂ şi aş preciza că nevoia de taxiuri nu înseamnă nevoia de orice taxiuri. Să mă lămuresc…

Eu chem deseori taxiuri şi mă nedumereşte că uneori, chiar atunci când apelez la firma de taxi cu care avem un contract semnat, mi se spune că nu sunt maşini disponibile sau trebuie să aştept prea mult timp şi în consecinţă să întârzii. Deci mai multă organizare şi promtitudine n-ar strica. Uneori urc în nişte taxiuri înăuntrul cărora e un aer stătut sau pur şi simplu pute a ţigară. Da, şoferul a fumat în maşină înainte să urc eu, dar mirosul neplăcut persistă, se îmbibă în husele scaunelor şi asta e foarte neplăcut. În pandemie, m-am certat cu câţiva taximetrişti care nu voiau să poarte mască, susţinând că se sufocă. Îi întreb pe cei care conduc firmele de taxi: asta vi se pare OK, stimabililor? Prin urmare, atunci când protestezi şi vrei alte tarife te gândeşti la confortul pasagerilor?

Şi mai e ceva. Îmi amintesc de taximetriştii şmecheri de la Aeroport care îmi propuneau să mă ducă la Buiucani cu 300 de lei atunci când această călătorie costa vreo 180-200 de lei. Îmi amintesc de tot soiul de taximetrişti ilegali din provincie, care nu plătesc impozite, şi care totuşi lucrează şi au clienţi. Aceştia când o să dispară? Şi n-ar trebui chiar acum Asociaţia Transportatorilor Auto în Regim de Taxi să ceară eliminarea taxiurilor ilegale? E o ocazie bună, zic eu.

XS
SM
MD
LG